Portal 072info

Korisnici Facebooka više se neće morati odlogirati!

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Facebook u tajnosti priprema novi servis kojim ulazi u potpuno nov tržišni segment: pokreće “Facebook at Work”, koji će izravno konkurirati ne samo LinkedInu nego i alatima za poslovne potrebe kakve nude, primjerice, Google Drive i Microsoft. Novi servis trebao bi omogućiti korisnicima komunikaciju s kolegama, povezivanje s poslovnim suradnicima i poznanicima, kao i zajednički rad na dokumentima, odnosno projektima. Novi servis izgledat će uvelike kao klasični FB profil, navodi Financial Times citirajući upućene izvore, a korisnicima će omogućiti da potpuno razdvoje privatni od poslovnog profila na Fejsu.

Tako će Facebook na poslu – ili FB@Work – postati alat za same kompanije. Riječ je o sustavu kakav se koristi u samom Facebooku, gdje se vlastiti alati – poput Facebook grupa – koriste za organizaciju i koordinaciju rada pojedinih timova. Na taj način od gotovog insajderskog rješenja Mark Zuckerberg želi napraviti proizvod za tržište.
1,35 milijardi korisnika

Novu uslugu razvija tim inženjera u Londonu, a vodi ga Lars Rasmussen, koji je prijeu Googleu vodio razvoj usluge Wave, aplikacije za organizaciju posla za timove koja doduše nikad nije uspjela dovoljno interesa.

Zuckerberg će novim servisom, pak, dobiti priliku da bolje prati svojih 1,35 milijardi korisnika s obzirom na to da brojni poslodavci blokiraju Facebook svojim zaposlenicima te mreža na osam sati gubi uvid u to što rade. Preciznije praćenje značilo bi i bolje targetiranje oglasa.

Iako je pitanje koliko će kompanije biti sigurne da će Facebook zaštititi povjerljivost njihovih podataka, poslovne usluge mogle bi biti novi unosni izvor prihoda za Zuckerberga. Iako se tvrdi da kompanija u početku neće naplaćivati korištenje novog servisa, koji će, prema svemu sudeći, uključivati i uslugu poslovanja u oblaku, konkurenti kojima Zuckerberg zalazi na teritorij – uključujući i Google – naplaćuju svoja rješenja za poslovne korisnike. Riječ je, dakle, o potpuno novom segmentu poslovanja za Facebook, koji od oglašavanja ostvaruje 92 posto prihoda, a ostatak dolazi od prodaje iz Facebook Giftshopa i provizije za transakcije u sustavu Facebook Credits.
Dostizanje Googlea

Iako se Googleova pozicija kao vladara svjetskog tržišta internetskog oglašavanja, s trećinom globalnog tržišnog udjela, čini nedodirljivom, Facebook mu se jako brzo približava i to zahvaljujući mobilnom oglašavanju, a sada se s pozicionira i za širenje izvan svoje tržišne niše.

Globalno tržište digitalnog oglašavanja lani je, procjenjuje agencija za analizu tržišta eMarketer, dosegnulo vrijednost od oko 120 milijardi dolara, od čega na Google otpada nešto manje od 40 milijardi dolara. Ove godine, procjenjuje eMarketer, tržište će porasti 15-ak posto, a prema podacima za prvih devet mjeseci godine, moglo bi se reći da Google dobro stoji: prihodi od oglašavanja rasli su mu brže od tržišnog trenda: za 17,6 posto, na 42,9 milijardi dolara. No, prihodi Facebooka u istom su razdoblju skočili više od 70 posto, na 7,9 milijardi dolara.

Tržište mobilnog oglašavanja snažno raste – za ovu godinu prognozira se skok od čak 75 posto, na oko 32 milijarde dolara, dok oglašavanje na računalima opada.

Zuckerbergova prednost na tržištu mobilnog oglašavanja jest činjenica da je, zahvaljujući pravim akvizicijama i pravodobnim razvojem novih usluga i alata, trenutačno daleko precizniji jer može pratiti svoje korisnike i kad prelaze s osobnog računala na pametni telefon ili tablet.
Lajkanje i špijuniranje

Google na ovom području kaska premda je i tu, kao vlasnik Androida, dominantnog operativnog sustava za mobilne uređaje, mogao biti gospodar tržišta. Ne treba zaboraviti ni da Facebook jako dobro zna što njegovi korisnici rade drugdje na internetu zahvaljujući sveprisutnim ikonama za lajkanje i mogućnosti logiranja putem FB računa koje koriste brojne internetske stranice. Sada će Facebook znati i što korisnici rade na poslu.
Ukidaju se besplatni postovi

Ovih je dana Facebook najavio da će smanjiti broj promidžbenih postova koje objavljuju kompanije.

“Želimo korisnicima dati najbolje moguće iskustvo Facebooka i odgovaramo na ono što su nam poručili”, navodi FB u priopćenju. Naravno, komentatori navode još jedan motiv: Facebook će ovako otežati kompanijama mogućnost da se besplatno promoviraju. Ograničit će isključivo promotivni sadržaj “bez konteksta” i one koji koriste sadržaj identičan oglasu. Tvrde da većina tvrtki neće osjetiti promjene.

Marketinški stručnjaci, pak, upozoravaju da najnoviji Facebookov potez bitno mijenja važnost skupljanja fanova na Fejsu za kompanije.

jutarnji.hr

Podijelite članak