Portal 072info

Korisnici i dalje traže bojkot ali i smanjene račune: Raskinuti ugovor ili tražiti naknadu štete!

televizija zatamnjenje slike
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što su 1. januara neugodno iznenadili svoje pretplatnike naprasnim izbacivanjem Arenasport kanala iz svoje ponude, kompanija Telemach suočava se sa stalnim pritiskom korisnika i javnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Facebook grupa koja okuplja nezadovoljne korisnike već ima skoro 10.000 članova, a Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH je kazala za Bljesak.info kako su već primili više od stotinu pritužbi na Telemach, a isti napominju kako je kompanija dužna u slučaju da se nastavi situacija s Arenasportom, umanjiti račune korisnicima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Korisnici u skladu s općim uslovima poslovanja koji je javni dokument objavljen na stranicama Telemacha imaju pravo na umanjenje cijene usluge, i to: Član 1.5. Telemach garantira da će svojim pretplatnicima pružati usluge na ispravan način, koje sadržajem i kvalitetom odgovaraju deklariranim i ugovorenim karakteristikama (…). Telemach će izvršiti povrat uplaćenih sredstava ili proporcionalno umanjiti cijene usluge izuzev za one usluge kod kojih se cijena izračunava na osnovu mjerenja stvarne potrošnje i naknaditi pretplatniku eventualno nastalu štetu, a prema pozitivnopravnim propisima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini.”

Također, tvrdi ombudsmen, svi trenutni korisnici Telemacha pod ugovorom u novonastaloj situaciji mogu raskinuti ugovor s Telemachom, i to po Članu 2.16., u kojem stoji: “U slučaju izmjene uvjeta, opisa i cijena usluga, koji su u potpunosti nepovoljniji za pretplatnika, postojeći pretplatnik na kojeg se izmjene odnose ima pravo na drugi paket usluga ili drugu uslugu, ako je to primjenjivo, ili može raskinuti ugovor odnosno ima pravo na povrat neiskorištenog, a uplaćenog novčanog iznosa od strane pretplatnika, u roku od 30 dana od dana objave tih izmjena”. To znači, tvrde ombudsmani, da korisnici nezadovoljni novonastalom situacijom trebaju čim prije odlučiti – ili raskinuti ugovor ili tražiti “naknadu štete” kroz nove pogodnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rok od 30 dana istječe krajem januara.

No mogu li korisnici od Telemacha mogu tražiti da im se umanji novčani iznos pretplate, s obzirom na to da su uskraćeni za Arena Sport paket, te kakva su općenito prava korisnika u ovakvim situacijama…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Da. Korisnici u skladu s općim uvjetima poslovanja koji je javni dokument objavljen na stranicama Telemacha imaju pravo na umanjenje cijene usluge, i to: Članak 1.5. Telemach garantira da će svojim pretplatnicima pružati usluge na ispravan način, koje sadržajem i kvalitetom odgovaraju deklariranim i ugovorenim karakteristikama (…). Telemach će izvršiti povrat uplaćenih sredstava ili proporcionalno umanjiti cijene usluge, izuzev za one usluge kod kojih se cijena izračunava na osnovu mjerenja stvarne potrošnje i naknaditi pretplatniku eventualno nastalu štetu, a prema pozitivnopravnim propisima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Članak 2.16. U slučaju izmjene uvjeta, opisa i cijena usluga, koji su u potpunosti nepovoljniji za pretplatnika, postojeći pretplatnik na kojeg se izmjene odnose ima pravo na drugi paket usluga ili drugu uslugu, ako je to primjenjivo, ili može raskinuti ugovor odnosno ima pravo na povrat neiskorištenog, a uplaćenog novčanog iznosa od strane pretplatnika, u roku od 30 dana od dana objave tih izmjena – odgovorili su iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Također, često se događalo da usluge koje pruža Telemach kod pojedinaca ne funkcioniraju i po nekoliko dana, a na kraju mjeseca račun su dobili u punom iznosu, koji su naravno, morali platiti. Račun dakle nije bio umanjen za one dane kada nisu imali usluge.

– Potrošač ima pravo na umanjenje iznosa mjesečnog računa na isti način i prema istim pravilima gore navedenih članaka – naglasili su.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 73
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME