AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Korisnici internatskog smještaja Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) “Emmaus” iz Potočara kod Srebrenice, danas su na izvorištu ljekovitih voda Crnog Gubera zasadili 600 sadnica bora, smrče i jasena.

Organizator ove akcije je Evropska unija, koja je obezbijedila sadanice za srebreničku i bratunačku općini i organizirala akciju sadnje. Akcija se realizira pod sloganom “Čuvajmo šume, jer one čuvaju nas”.

– Sadnjom raznih vrsta stabala i pošumljavanjem goleti štitimo štitimo okoliš, klimu i biološku raznolikost – poručuju iz Evropske unije.

Ova akcija je uvod u pripremi “Emmausovog” jedanaestog Međunarodnog kapa, koji će biti organiziran početkom jula. Učesnici ovog kampa iz cijelog svijeta deset dana bit će na raspolaganju starim i iznemoglim osobama, rati na uređenju njihovih domova dvorišta, čišćenju puteva, gradnji vodovodne i kanalizacione mreže u selima, gdje se ukaže potreba, kao i na poljoprivrednim posjedima.

Osim udobnih smještajnih kapaciteta, kavlitetne rane, korisnicima ovogodišnjeg kampa bit će na raspolaganju i novoizgrađeni Centar za edukaciju sa sportskim terenima.