8966E9EC 6128 43BD 9912 B74A0F8D623F
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 10, 2021 @ 8:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

U Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) potvrdili su da su korištena carinska obilježja za kamione na kojim je bio ispisano “RS”, umjesto naziva države BiH, te su obrazložili zašto se to desilo.

NER FIT

U odgovoru za Klix.ba ukazali su na to da je od februara ove godine u toku tenderska procedura za nabavku carinskih obilježja ili plombi. Kao razlog za to istakli su što su izabrani ponuđači odustajali, a što je imalo za posljedicu da se tenderska procedura ponavlja.

Kako su naveli, trenutni ugovor s izabranim ponuđačem je proslijeđen Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine te očekuju da će u sljedećih deset dana biti potpisan, a kako bi se mogle isporučiti nove plombe.

U UIO su prethodno navedeno izdvojili kao uzrok za to da pojedine carinske ispostave ostanu bez plombi, pa je izvršena preraspodjela raspoloživih carinskih plombi među organizacionim jedinicama UIO.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Tvrde da je plomba sa ćiriličnim natpisom “BiH RS” korištena greškom, a da se koristila prije formiranja UIO.

“Prilikom prikupljanja i preraspodjele carinskih plombi dogodilo se da se u jednom carinskom referatu, greškom, zatekla i iskoristila plomba na kojoj je bilo obilježje ‘BiH RS’. Utvrđeno je da se radi o carinskoj plombi koja se koristila u periodu prije uspostave UIO. Nakon saznanja o ovom slučaju izvršene su naknadne provjere te je utvrđeno da kod ostalih organizacionih jedinica nije bilo slučajeva korištenja drugih carinskih obilježja, osim onih propisanih važećim propisima Bosne i Hercegovine, pravilnicima i uputama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine”, poručili su.

Carinska plomba koja se koristi (Foto: Čitatelj)
Carinska plomba koja se koristi (Foto: Čitatelj)

SIPA-u smo pitali da li je tačan navod da im je prijavljeno da su korištene sporne plombe te ćemo njihov odgovor objaviti nakon što ga dobijemo.

Na plombi koja je u upotrebi samo je ispisan naziv države, a sve o carinskim obilježjima uređeno je pravilnikom.

Kako saznajemo ovaj slučaj se dogodio nedavno kada je kamion koji je ušao na Bosanskom Brodu uredno ocarinjen, ali je na putu ka Sarajevu svratio u Doboj. Vozač je pri dolasku na carinski terminal u glavni grad BiH primjetio da mu je u međuvremenu stavljena i ova sporna plomba.

LIDER