Korištene i psovke: Sastanak u Briselu obilježio sukob Dodika i Borenovića

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sastanak predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i bh. zvaničnika i lidera stranaka nastavljen je nakon pauze za večeru.

Kako saznajemo, akteri sastanka smatraju da je moguće postići dogovor oko teksta.

Dosadašnji tok sastanka obilježio je verbalni sukob Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Branislava Borenovića, predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP), u kojem su korištene i psovke.

– Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Moj narod i ja tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom. Korumpirani političari i evroske vrijednosti ne mogu zajedno. Zbog toga, ne očekujte od mene da sa njima potpisujem bilo šta, jer moje i njihove vrijednosti nisu i ne mogu biti iste – rekao je, između ostalog, Borenović na sastanku.

ČITAJ JOŠ:  Gradit će se brza cesta od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Hrvatskom

Nakon toga uslijedile su psovke Milorada Dodika, a Borenović je dodao:

“Ukoliko želite da pomognete BiH i mojoj Republici Srpskoj da zaista ubrzano krene ka EU, i što je još važnije da ubrzano uvodi evropske standarde i vladavinu zakona, molim Vas da umjesto novih prilika korumpiranim političarima da vam daju isprazna obećanja insistirate na sprovođenju onih koja su već dali. Umjesto nove izjave ustanovite odgovornost za nesprovođenje prethodne. Ukoliko želite BiH u EU, onda omogućite ljudima da znaju ko su odgovorni za dosadašnju blokadu evropskog puta i šta njihovo ponašanje u praksi znači”.

ČITAJ JOŠ:  Magnifico objavio video na kojem se čudi šta Dodik priča o njegovoj pjesmi “Pukni zoro”

Takođe, istakao je on, očekujem da jasno i glasno ponovite i potvrdite da je Dejtonski sporazum, dva entiteta i tri naroda, formula opstanka koja se neće i ne može mijenjati. Za mene kao Srbina iz Republike Srpske nikakve promjene kojima se umanjuje dejtonski status RS nisu prihvatljive

Milorad Dodik na sastanku je ponovio stav koji je iznio nakon što mu je prezentiran dokument.

– Neću dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kome se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini. Za sve političare iz RS obavezujući su samo zaključci narodne Skupštine RS-a, koji kasžu da ostajemo neutralni – rekao je Dodik.

ČITAJ JOŠ:  Dodik je krenuo u nešto što je Izetbegović samo najavljivao. Oni su sijamski blizanci sa zajedničkim mozgom

Faktor

GODISNJICA
MARKETING