Portal 072info

Korištenjem smartphonea možete oštetiti vid

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Univerzitet Toledo u SAD-u je proveo istraživanje koje je pokazalo štetnost korištenja smartphonea. Plava svjetlost koju emituju digitalni uređaji oštećuje retinu oka (mrežnjača), što može ubrzati gubitak vida i dovesti do sljepila. To se događa jer plava svjetlost pretvara vitalne molekule u retini u ubice ćelija.

“Nije tajna da plava svjetlost šteti našem vidu tako što oštećuje retinu. Naši eksperimenti su objasnili kako se to događa, a mi se nadamo da će dovesti do terapija koje će usporiti makularnu degeneraciju. To možda može biti i nova vrsta kapi”, izjavio je profesor Ajith Karunarathne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Makularna degeneracija je jedan od vodećih uzročnika sljepila u SAD-u, a uzrokuje je propadanje ćelija fotoreceptora. Te ćelije su osjetljive na svjetlost te su im potrebne molekule pod nazivom retinal kako bi vršile svoju funkciju, a osoba mogla da vidi.

“Ako retinal izložite plavom svjetlosti, onda on ubija ćelije fotoreceptora koje se ne regenerišu u oku. Kada odumru, zauvijek su mrtve”, dodao je član istraživačkog tima Kasun Ratnayake.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME