Koristila penziju 20 godina nakon smrti penzionerke

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Opštinsko državno tužilaštvo u Puli podiglo je optužnicu protiv hrvatske državljanke /52/ jer je primala penziju žene koja je umrla 2001. godine i tako oštetila Zavod za penzijsko osiguranje za 74.455 evra.

Optužnica je podignuta zbog počinjenog krivičnog djela protiv imovine prevarom Krivičnog zakona.

U optužnici se navodi da je optuženoj u martu 1998. vlasnica bankovnog računa, s kojom je bila u rodbinskoj vezi, dala punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima na tom računu na koji su isplaćivani iznosi penzije a optužena nije obavijestila banku i nadležni zavod za penzijsko osiguranje da je vlasnica bankovnog računa preminula u junu 2001. godine u stranoj državi.

Okrivljenu se optužnicom tereti da je, na osnovu punomoći i iako je znala da je vlasnica bankovnog računa preminula, od juna 2001. godine do decembra 2021. godine u Puli s bankovnog računa za koji je opunomoćena nastavila podizati isplaćene iznose penzija pokojnoj vlasnici bankovnog računa.

Okrivljenu optužnica tereti da je ovakvim postupanjem oštetila Hrvatski zavod za penzijsko osiguranje za iznos od 74.455 evra, odnosno 560.982 kune, prenosi “Glas Istre”.