Koristite li ove trikove dok pakirate stvari u auto?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kad krećemo na put, prtljažnik nam je uvijek premalen. Stoga o strategiji pakiranja vrijedi malo bolje razmisliti i poslušati dobre savjete. Evo kako se spakirati brzo i ekonomično, a da pritom imate sve što vam je potrebno

Igrate li Tetris? O, da, tom se legendarnom igrom zabavljate češće nego što mislite, i to u još naprednijoj, trodimenzionalnoj inačici. Naime, tu vrstu spretnosti koristite svaki put kad pokušavate u prtljažnik nagurati što više stvari i tako prevariti fizikalni zakon koji kaže da dvije stvari ne mogu biti na istom mjestu u isto vrijeme. Srećom, postoje jednostavni savjeti koji nam olakšavaju težak zadatak pakiranja. Pročitajte ih i unaprijedite tu vrlo korisnu vještinu.

Napravite mjesta

Prije punjenja prtljažnika i odlaska na put automobil prvo temeljito ispraznite. Bit ćete iznenađeni količinom stvari koje svakodnevno nepotrebno vozite sa sobom. Kad iz pretinaca i prtljažnika uklonite reklamne letke, komade alata, plastične boce, stari pokrivač, strugalicu za led i slično, otkrit ćete mnogo dragocjenog mjesta za ono što vam je zaista potrebno. Budite nemilosrdni i izbacite baš sve što vam nije potrebno za put na koji se u tom trenutku spremate. Kad je auto već prazan, možete iskoristiti priliku i temeljito ga očistiti jer djelomično čišćenje sa svim stvarima unutra nikad neće biti tako efikasno.Odredite prioritetePrvo i osnovno, odredite koje su vam stvari nužne – te ćete stvari smjestiti do sebe da vam budu pri ruci. Osobni dokumenti, mobitel ili tablet te hrana i piće za putovanje svakako će vam biti među prioritetima. Pri odabiru ostalih stvari budite skromni i razmislite možete li neke od njih dobiti ili kupiti na destinaciji na koju idete (u apartmanu, hotelu ili lokalnom dućanu). Imate li redovno potrebu za prenošenjem velike količine prtljage, primjerice sportske opreme, razmislite o nabavci krovnog kofera ili nosača.

Vodite računa o rasporedu

Zapamtite da je zadnji komad prtljage koji stavite u auto ujedno i onaj koji će prvi ići van. Dakle, na vrh i uz rub prtljažnika stavite komade koji bi vam mogli zatrebati dok ste još na putu: dodatnu količinu grickalica i vode, jakne i sl. Inače, idealna lokacija za inicijalnu porciju vode i grickalica jest prostor ispod prednjih sjedala, tamo su vam zaista nadohvat ruku. Naravno, najveći i najteži komad ide na dno prtljažnika, a njemu se potom moraju prilagoditi manji, za koje je najbolje da budu priljubljeni uz rub prtljažnika kako bi se izbjeglo pomicanje i pretumbavanje stvari. U građenju stabilnosti stoga je najbolje voditi se taktikom iz Tetrisa, tj. slagati stog sloj po sloj. Razlika je jedino u tome što dodatno morate razmišljati o težini predmeta koje slažete jer dobar balans automobila doprinosi optimalnoj potrošnji goriva i jedan je od preduvjeta ugodne vožnje, koju svi priželjkujemo.

Pametno birajte torbe

Pojava torbi i kofera na kotačićima nije ukinula potrebu za staromodnim mekim torbama s ručkama, koje su najbolji izbor za punjenje prtljažnika jednostavno zato što im se oblik može prilagoditi. Najpraktičnije su one valjkastog oblika (sigurno znate za trik slaganja ručnika na malom prostoru tako da ih zarolate, načelo je isto) jer ih je lako ugurati u rupe ili staviti jednu pored ili iznad druge. Iz toga je razloga bolje da svaki član obitelji ima svoj komad prtljage nego da sve nosite u jednom ogromnom koferu koji će zauzeti gotovo cijeli prtljažnik i kojemu ćete sve ostalo morati podrediti. Tako ćete i disciplinirati sebe i svoju djecu da nauče odrediti što je bitno. Usto, kad putujete svojim automobilom, imate luksuz što ne morate koristiti samo klasičnu prtljagu, nego i plastične vrećice svih oblika, primjerice one koje su namijenjene za kućno smeće. Postoje i vreće koje se mogu vakuumirati, u njih možete staviti odjeću za koju nije važno hoće li se zgužvati, primjerice čarape i donje rublje. Iz svega ovog jasno je da su kockaste i kvadratne kutije najmanje poželjne.

Hayat.ba