Portal 072info

Korona i tržište nekretnina: Sve izgrađeno prodato, potražnja ogromna, a ponuda oskudna

Nekretnine 1 696x441 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pandemija koronavirusa u 2020. godini promijenila je sliku na tržištu nekretnina u BiH. Kako su nam potvrdili iz brojnih agencija za nekretnine, dogodio se svojevrsni paradoks s obzirom na činjenicu da je, s jedne strane, potražnja izvrsna, a, s druge, ponuda na tržištu vrlo oskudna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Osim toga što je u većim gradovima prisutan deficit, pogotovo manjih stanova, u cijeloj BiH pandemija je utjecala na to da je pojačan interes građana za kupovinom zemljišta na rubnim područjima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Manja kvadratura

Kako kaže Maho Taso iz agencije “Prostor” u Sarajevu, jedne od vodećih u BiH, nakon što se u maju aktiviralo tržište poslije zastoja usljed situacije s koronavirusom, najbrži put do kupca imale su nekretnine manje kvadrature.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za manjim stambenim objektima, od 40 do 50 kvadrata, uvijek vlada potražnja, ali, naglašava Taso, skoro jednako tako potražuju se i trosobni, pa i četverosobni stanovi.

– Dok je potražnja odlična, ponuda je dosta manja. Jer početkom krize su svi planirani projekti zaustavljeni. Od maja do danas prodati su gotovo svi objekti u novogradnji i došli smo u situaciju da u ponudi imamo minimalan broj stambenih jedinica – navodi on i dodaje da je na tržištu nekretnina posebno pojačana potražnja za zemljištem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sarajevo: Sve u novogradnji je prodato

Nezahvalno je, kaže Taso, prognozirati kada će ponuda približno odgovoriti potražnji, ali, prema trenutnim informacijama, a s obzirom na to da se radi na pripremama određenih projekata, moguće je da se najesen dese neke promjene.

Iako je slična situacija i u Mostaru, ipak, Franjo Sivrić, vlasnik poznate mostarske agencije za nekretnine, smatra da će 2021. biti još teža jer, nasuprot velikoj potražnji, nedostaje kvalitetnih nekretnina, pogotovo u novogradnji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Potražnja je velika, a ponuda veoma slaba. Svi stambeni objekti započeti prije krize su prodati, a trenutno se skoro ništa ne gradi. Mislim da se u cijelom Mostaru gradi samo jedna zgrada.

Nema gradnje

Uglavnom, na tržištu se nude polovni stambeni objekti, koje ljudi prodaju jer su zbog krize zapali u finansijske probleme, a kreditno su opterećeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zanimljivo je i da se sve više traži zemljište na periferiji grada, jer je isplativije napraviti kuću s dva stana i pri tome imati i okućnicu. Dakle, događa se neka čudna transformacija, mada, nije to samo kod nas tako već i u zemljama regije je vrlo slično – objašnjava Sivrić za Avaz.ba.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME