Korona, ipak, zaustavila prvomajsku budnicu u Zenici

Korona, ipak, zaustavila prvomajsku budnicu u Zenici

Prvomajska budnica jutros ipak nije probudila građane Zenice, jer Duvački orkestar KUD-a Željezara Zenica nije dobio saglasnost da 94. put zaredom gradskim ulicama svira poznati program povodom Međunarodnog praznika rada.

Zbog pandemije koronavirusa zabranjeno je bilo kakvo okupljanje u većim grupama, što se uglavnom poštuje i na gradskim ulicama, koje su prilično prazne.

– Mi smo poslali zahtjev, ali nismo dobili nikakav odgovor, bio pozitivan ili negativan, a nismo htjeli izaći na svoju ruku. Tako da smo bili prisiljeni da, prvi put od kako se svira Prvomajska budnica u Zenici, prekinemo ovu lijepu tradiciju, koju smo održavali i tokom rata. Koliko znam, jutros je samo u Travniku svirana Prvomajska budnica – kaže Azur Bijedić, dirigent zeničkog orkestra koji je u fazi razdruživanja od KUD-a Željezara te će u narednom periodu nositi naziv Duvački orkestar Zenica.

Praznik rada, osim za zdravstvene radnike koji se bore protiv koronavirusa, zatim policajce, vatrogasce… danas nije praznik ni za trgovce, pekare, mesare…

Prodavci na glavnoj gradskoj tržnici također i danas svoje sugrađane snabdijevaju svježim voćem i povrćem, a na stubovima gradske rasvjete izvješene su samo državne zastave. Nema ni transparenata kojima se upućuje čestitke radnicima ili podsjeća na taj praznik.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE