Portal 072info

Korona mu uništila pluća: Prošle godine su bila čista, posljedice su trajne

snimak pluca covid novembar2020 24
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovaj pacijent je primljen prije dva dana i ima srednje tešku upalu pluća, za koju je u ovom trenutku posve neizvjesno hoće li se smirivati, ili će otići u još teži oblik. To je ta nepredvidivost specifična za COVID-19 i svakodnevno ju gledamo, kazala je dr. Nevenka Živković Piskač, pulmologinja iz KB Dubrava, komentirajući RTG snimku pacijenta zaraženog COVID-om. 

Da bi se jasno vidjelo šta COVID-19 čini u plućima, za usporedbu su novinari 24sata.hr u bolnici dobili i snimku pluća istog pacijenta (73) iz prošle godine, kada je slikao pluća unutar redovne kontrole i kada su ona bila posve zdrava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Čovjek je, naime, prije dvije godine operirao lokalizirani melanom, ali nije imunokompromitiran, odnosno, nije išao na hemoterapije. Melanom kod njega nema recidiva. Prije infekcije imao je visok pritisak.

Kako je pojasnila dr. Živković Piskač, na novoj snimci, za razliku od prošlogodišnje (kada su pluća bila kompaktna i čista), jasno se vide brojne bijele mrlje na oba plućna krila koja su zahvaćena upalom. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Te bijele mrlje su, kaže ona, upalna tekućina, odnosno, upalni sekret, koji se nakuplja u alveolama.

Zdrava pluća, naime, imaju nesmetanu izmjenu kisika i ugljičnog dioksida. Kod ovakve upale pluća sekret koji se nakuplja u alveolama zapravo ometa tu izmjenu plinova, zbog čega je onemogućeno normalno disanje, a pacijent se bori za zrak i ne može udahnuti. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovaj pacijent za sada nije na respiratoru, a tek će se u sljedećih nekoliko dana znati u kojem smjeru će krenuti njegova upala pluća. Trenutno je na terapiji kisikom, i svim drugim oblicima suportivne terapije.

Generalno, doktorica kaže da se upala pluća javlja između petog i desetog dana bolesti. Liječenje hospitaliziranih COVID bolesnika podrazumijeva terapiju kisikom te ostale oblike terapija iz infektoloških smjernica. Sedmog dana liječenja pacijent počinje dobivati kortikosteroide i heparin koji sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, a neki preventivno i antibiotsku terapiju. Zadatak antibiotika je spriječiti dodatnu, bakterijsku infekciju.

“Već smo prije uočili poseban problem kod COVID-a. Ako bolest traje četrnaest dana i dulje, redovito se uz COVID, zbog oslabljenog imuniteta pacijenata, javljaju i dodatne bakterijske superinfekcije”, istakla je dr. Živković Piskač dodajući da ljudi moraju biti svjesni da se od upale pluća može umrijeti, i da se to događa svakodnevno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME