1630345005 cdc w9KEokhajKw unsplash 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Virusolozi sa vodećih švedskih univerziteta zaključili su da nova varijanta virusa korona ne može biti iskorijenjena i da će se vraćati kao sezonski virus, uz apel ljudima da “nauče da žive sa njim”.

FIXGEHALT

Sa svjetlije strane, iako je imunitet kratkoročan, virus će vjerovatno vremenom izgubiti dio svoje potentnosti, prenio je “Sputnjik”.

Virusolozi Lenart Svenson sa Univerziteta Linkoping, Ake Lundkvist sa Univerziteta Upsala i Anders Videl sa Univerziteta Lund zaključili su da čak i stopa vakcinacije od preko 90 posto ne zaustavlja u potpunosti infekciju Covid 19, što pokazuju primjeri iz svijeta.

“Sve ukazuje na to da će sars-cov-2 ostati i da će se vraćati kao sezonski virus. Biće veoma teško ili čak nemoguće da se postigne kolektivni imunitet”, napisali su ovi autori u tekstu za list “Dagens niheter”.

LIDER

Profesori navode da su odavno poznate četiri vrste virusa korona koji mogu da zaraze ljude i vrate se tokom zimske sezone izazivajući blagu prehladu.

Pored toga, od 2003. godine čovječanstvo su pogodile epidemije dva potpuno nova virusa korona koji mogu da izazovu veoma ozbiljne infekcije: sars-cov-1 (sa stopom smrtnosti od oko 10 posto) i mers-cov (sa mortalitetom od oko 34 posto).