Korona, tropske vreline, šta će nas još snaći: Prašina iz Afrike zagadila zrak

Organizacija Ekoakcija danas je izjala upozorenje da je zrak u Sarajevu nezdrav, odnosno da je u zraku povećana koncentracija čestica PM10. Zbog toga je indeks kvaliteta zraka veoma visok i iznosi 111.

– Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, upozoravaju iz Ekoakcije.

ekspert Federalnog hidrometeorološkog zavoda Enis Omerčić nam je pojasnio otkuda ovo iznenadno zagađenje zraka i to u vrijeme kada nema loženja, a i broj vozila na ulicama je nešto manji.

– To nije nikakvo iznenađenje. Naime, često se u proljeće i ljeto dešava da vjetar donese sitni materijal, odnosno prašinu, iz suptropskih afričkih područja, tako da se poveća koncentracija čestica zagađivača u zraku. Čak se prije nekoliko godina, dogodilo da je vjetar donio prašinu iz Centralne Azeije i to je trajalo nekih 15 dana. Tim prije što su relativno visoke vrijednosti čestica zabilježene i na perifernim stanicama, poput Ivan Sedla, gdje je zabilježena koncentracija od 60, kazao je Omerčić.

Mađutim, iako mogu izazvati probleme osobama sa respiratornim poteškoćama, ove čestice nisu opasne poput onih koje se pojavljuju zimi.

– Prije svega, ova koncentracija, iako spada u kategoriju visoke, je samo jedna petina ili jedna šestina od vrijednosti koje imamo zimi. Osim toga, hemijski sastav prašine koja je zabilježena danas nije toliko štetan kao što su čestice koje se pojavljuju zbog povećanog loženja. Tako da se ova koncentracija, za naše uslove, čak može nazvati i umjerenom. Ina će trajati do prvog malo jačeg vjetra ili dok ne padne kiša, kada će ova koncentracija biti “razvijena”, dodao je Omerčić.

Napomeno je kako se u višim dijelovima Sarajeva i Jajca danas pojavila visoka količina ozona.

– Ozon u vvisokim slijevima atmosfere je koristan, ali u nižim je štetan. Ova povećana koncentracija se uglavnom pojavljuje u višim urbanim predjelima, a nastaje kao posljedica urbanih aktivnosti, odnosno uglavnom zbog automobila. Nayime, ispušni plinovi odlaze u gornje slojeve atmosfere, gdje reaguju sa sunčevim zračenje, a onda se vraćaju dole u više urbave predjele kao povećana koncentracija štetnog ozona, napomenuo je Omerčić.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE