Korona uzela još jedan mladi život: Porodilja preminula u UKC RS

1 38
Podijelite vijest

Porodilja čiji su inicijali S.Ž. (33), koja je liječena od posljedica bolesti izazvane koronavirusom, preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

Kako je iz UKC saopćeno, porodilja je preminula jučer. U ovu ustanovu je primljena u 30. sedmici trudnoće sa simptomima i pozitivnim testom na koronavirus. Prethodno je bila hospitalizirana u Opštoj bolnici Doboj.

Pogoršanje stanja

Dan nakon prijema, ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo indukovali su završetak trudnoće carskim rezom, nakon čega je pacijentkinja primljena u Jedinicu za intenzivno liječenje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje gdje je nastavljen terapijski tretman.

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

Tokom boravka u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje pacijentkinja je zahtijevala visoko protočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju, a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju, odnosno respirator. Kontrolni test na kovid urađen je 13. maja i bio je negativan.

U UKC-u navode da zbog komplikacija osnovne bolesti, koronavirusa, 15. maja dolazi do pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje, te se preduzima niz dijagnostičkih i terapijskih procedura od strane dežurne ekipe ljekara UKC-a Republike Srpske.

Trudnica u 7. mjesecu

– Nažalost, sprovedene terapijske mjere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima, 16. maja, i nakon neuspješne kardiopulmonalne reanimacije pacijenkinja je preminula – dodaje se u saopćenju.

ČITAJ JOŠ:  Otkrivena nova saznanja o posljedicama koronavirusa: Kako COVID utječe na probavni sistem?

Što se tiče zdravstvenog stanja djeteta koje je hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti, iz UKC-a ističu da se ono danas, u četrnaestom danu života, nalazi na kiseoničkoj potpori od tri litre u minuti, a da je prvih šest dana života bilo na mehaničkoj ventilaciji.

Iz UKC-a navode da je trenutno u covid 19 odjelu Klinike za ginekologiju i akušerstvo hospitalizovana jedna covid pozitivna pacijentkinja, trudnica u 7. mjesecu trudnoće, koja je primljena 11. maja.

Trenutno je lakše kliničke slike, bez tegoba, uredne saturacije, pod intenzivnim nadzorom u Klinici. Laboratorijske analize se rade svakodnevno, pulsna oksimetrija, ctg monitoring, kao i ehosonografski pregledi.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

Osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo naglašava da je ishod ove bolesti je jako nepredvidljiv, te da uz njihov intenzivan nadzor i uz saradnju kolega iz drugih klinika UKC nastoje da pacijentkinju dovedu do potpunog oporavka.

– Koristimo priliku da još jednom zamolimo sve trudnice i porodilje da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera u uslovima pandemije koronavirusa –  napominju iz UKC-a.


Podijelite vijest