AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Od izbijanja koronavirusa, posao se u drvnoj industriji gotovo prepolovio. Zatvoreno je nekoliko fabrika koje prozvode pelete za tržište Italije, no i one koje se bave proizvodnjom namještaja, mogle bi se suočiti sa ogromnim problemima.

“Prije svega jer smo mi uvozno-zavisni proizvođači. Naš kompletni repromaterijal se uvozi, nešto iz Italije, nešto iz Kine, nešto iz EU. A proizvodnja u BiH se bazira na izvozu – Njemačka, Austrija, Italija. Ovih dana imamo mnogo poziva unutar našeg sektora i asocijacije, dosta fabrika ima problem sa isporukama prije svega prema Italiji gdje smo imali palet ili poluprozvod, ili gotove prozvode koji su se izvozili za Njemačku, ali su bazirani na repromaterijalima iz Italije tako da je to jedan uvezan lanac. I to će tek doći na naplatu, jer fabrike još uvijek u skladištima imaju materijal, no šta kada se potroši”, upozorava Suvad Ećo, predsjednik Asocijacije inače predsjednik drvoprerađivača BiH.

Ono što je neminovno je recesija što će se, dodaje Ećo, dugoročno odraziti na izvoz koji je prošle godine u sektoru drvnopređivačke industrije završio rekordno.

“Nama dosta klijenata velikih evropskih prozvođača zbog recesije otkazuje ugovore jer upravo se oni plaše. Ta recesija se već osjeća kod njemačkih potrošača, kupaca i normalno da se odražava na nas. Zaista smo pogođeni, vidjećemo kako ćemo se organizirati prema institucijama. Sigurno će mnoge firme imati problem sa likvidnošću”, kaže Ećo.

Reakacije nadležnih očekuje i Safudin Čengić, direktor sarajevskog Centrotransa, ali i Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj RS. Obustavljen je promet sa Italijom, sve ga je manje sa zemljma zapadne Evrope, gdje je potvrđen virus.

“Ljudi se plaše, uzimaju godišnji odmor, ne žele da voze u Italiju. Znate i sami da je jedan naš vozač prvi slučaj korona virusa u BiH. Možda je bolje da sačekamo bar 15-ak dana da se stvari smire. Štete jesu velike. Imam informaciju da je jedna fabrika peleta zatvorena zato što nije bilo prevoznika za Italiju”, kaže Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj Republike Srpske.

“Mi samo očekujemo da vlasti poduzmu mjere kojima će se olakšati rad privrednih subjekata koji su ovim zahvaćeni”, naglašava i Sefudin Čengić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje u prva dva mjeseca ove godine iz Italije je uvezeno robe u vrijednosti od 236,7 miliona KM, što je za oko 16,6 miliona manje nego u istom periodu prošle godine kada je vrijednost uvoza bila 253,4 miliona KM.

Istovremeno, vrijednost izvezene robe iz BiH u Italiju, u januaru i februaru manja je za oko 39,5 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Više stotina noćenja otkazano je samo u sarajevskim hotelima, pokazuju posljednji podaci Turističke zajednice KS, dok su turističke agencije morale smanjiti obim poslovanja jer je veliki broj aranžmana upravo bio vezan za Italiju, ali i tržište pogođeno korona virusom, ili kako nam je kazao turistički radnik, Adnan Baručija:

“Desilo se da je najveći broj aranžamana bio za Italiju. Za Rim, Veneciju, Milano, Firencu. Jedan po jedan, morali smo sve otkazati. Općenito se smanjio broj putnika, no i dalje ima osoba koje se odluče putovati. Mi smo ponudili putnicima alternativne destinacije, neobavezne, Prag, Istanbul.”.

Problemi s koronavirusom, podvlače u Udruženju poslodavaca, ozbiljniji su nego oni sa ekonomskom krizom 2008. godine. Adnan Smailbegović dopredsjednik Udruženja kaže kako se s posebnom zebnjom prati stanje u Njemačkoj, dok se od institucija BiH očekuje da djeluju:

“Vlada Federacije BiH priprema sjednicu na kojoj će se govoriti o nekim mjerama prema privredi. Ostali za sada šute. Vidjećemo na šta se to odnosi. Ukoliko bi i u Njemačkoj došlo do ozbiljnog širenja korona virusa i restrikcija sličnih onima u Italiji, naša ekonomija potpuno bi stala”, smatra on.

Strateški projekti za sada nisu dovedeni u pitanje. Dok se radovi na poddionici Počitelj-Zvirovići u kojima značajnim dijelom sudjeluju kineske građevinske firme nastavljaju uz pojačane mjere opreza, uključivanje kineskih kompanija u realizaciju projekta Bloka 7, TE Tuzla, prolongirano je, no to, na pripremne radove za sada ne utiče.