pranje 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Koronavirus je na ljudskoj koži aktivan devet sati, pet puta duže od virusa gripe, utvrdili su japanski naučnici, a njihovo otkriće ponovno ukazuje na potrebu čestog pranja ruku da bi borba protiv pandemije covida-19 bila što učinkovitija.

Za usporedbu, patogen koji uzrokuje gripu na koži preživljava oko 1,8 sati, rezultati su studije objavljene u oktobru u časopisu Clinical Infectious Diseases.

“Devetosatno preživljavanje SARS-CoVa-2 na ljudskoj koži, soja virusa koji uzrokuje covid-19, može povećati rizik od njegova prenosa kontaktom u usporedbi s IAV-om, virusom gripe tipa A, utičući tako na ubrzanje širenja pandemije”, upozoravaju japanski naučnici.

U svojoj su studiji testirali uzorke kože uzete tokom obdukcijskog postupka otprilike jedan dan nakon pacijentove smrti.

I koronavirus i virus gripe inaktiviraju se u roku od 15 sekundi primjenom etanola koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.

“Duže preživljavanje SARS-CoVa-2 na koži povećava rizik od prijenosa kontaktom, no redovna higijena ruku taj rizik može smanjiti”, stoji u studiji.

Studijom se podupiru i potiču preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o redovnom i temeljitom pranju ruku da bi se prenos virusa ograničio.

Po podacima AFP-a, od izbijanja pandemije u Kini krajem prošle godine do danas je u svijetu evidentiran najmanje 1.105.691 smrtni slučaj od posljedica covida-19 i gotovo 39,4 miliona slučajeva zaraze.