Koronavirus bi mogao početi slabiti, naučnici otkrili novu mutaciju

Podijelite vijest

Naučnici su otkrili novu mutaciju koronavirusa koja sugeriše da bi virus mogao oslabiti, što se može povezati s promjenom koja je pronađena u virusu SARS 2003. godine.Nova mutacija mogla bi pomoći imunološkom sistemu ljudi da se izbori s koronavirusom, saopćio je tim istraživača s Univerziteta u Arizoni. Slična mutacija obilježila je i ublažavanje epidemije SARS-a prije 17 godina, piše The Sun.

Istraživači u Arizoni su testirali 382 uzorka pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus te su otkrili da u jednom uzorku nedostaje veliki dio genetskog materijala patogena. Naime, koronavirus se sastoji od 30.000 jedinica ribonukleinske kiseline (RNA), a u ovom uzorku utvrđeno je da nedostaje 81 jedinica.

ČITAJ JOŠ:  Naučnici u šišmišima pronašli novi koronavirus. Otporan je na cjepiva

“Ovi proteini nisu tu samo da bi se replicirali. Oni poboljšavaju virulenciju i suzbijaju imunološki sistem”, rekao je doktor Efrem Lim. 

U poređenju s onim što se desilo s virusom SARS, ovakvi pokazatelji slabljenja signaliziraju početak suzbijanja epidemije. 

Iako je mutacija virusa za sada otkrivena samo kod jednog pacijenta u Arizoni, naučnici smatraju da postoji više ovakvih slučajeva. Više dokaza o mutacijama, kaže autor istraživanja, pomoglo bi naučnicima pri razvoju vakcine. 

Istraživači su također uporedili koronavirus s HIV-om koji neprestano mutira. Ipak, istraživači sugerišu da je Covid-19 “pouzdaniji” od HIV-a, što naučnicima također pruža veće šanse za razvoj vakcine.

ČITAJ JOŠ:  U BiH 68 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

Klix


Podijelite vijest