Koronavirus na južnoj hemisferi: Stišava se u kritičnom Brazilu, Argentina bilježi rast

Screenshot 6 615

Države Južne Amerike su jedne od najpogođenijih koronavirusom u svijetu, u maju je ovaj kontinent Svjetska zdravstvena organizacija proglasila centrom epidemije, a danas je broj novih slučajeva zaraze i umrlih u skoro svim državama manji nego tada. Koronavirus je na ovaj kontinent stigao 26. februara i to u Brazil. Do 3. aprila u svim državama Južne Amerike je bio zabilježen bar jedan slučaj zaraze.

Ubjedljivo najveći broj zaraženih je imao Brazil koji je bio i treći u svijetu po broju pozitivnih na koronavirus i drugi po broju umrlih. Nakon Brazila u teškoj situaciji su bili još Argentina, Kolumbija i Peru, a sve tri navedene države se nalaze u 10 najpogođenijih država u svijetu.

Broj osoba koje su pozitivne na koronavirus u Brazilu je prešao pet miliona, međutim, broj svakodnevnih infekcija se usporava, slično je i u Kolumbiji i Peruu, dok u Argentini broj novozaraženih i dalje raste i prešao je ukupno jedan milion.

Dnevna statistika oboljelih u Argentini Dnevna statistika oboljelih u Argentini

Peru je s obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju nedavno otvorio svoje granice prvi put u sedam mjeseci. Najveći broj zaraženih u jednom danu su imali u augustu, a sada imaju dnevno i tri do četiri puta manje nego tada.

Dnevna statistika oboljelih u Peruu Dnevna statistika oboljelih u Peruu

Epicentar koronavirusa u Australiji je Melbourne u kojem je trenutno ograničeno kretanje stanovnicima, a privreda u velikoj mjeri zatvorena. Međutim, jučer, prvi put nakon četiri mjeseca, nisu imali nijedan novi slučaj zaraze niti smrtni slučaj usljed zaraženosti koronavirusom. Zbog toga već od prekosutra oni popuštaju neke mjere, a velika preduzeća će moći da nastave s radom uz ograničen broj uposlenika.

U Australiji su najveći broj zaraženih imali krajem jula i to svega nešto više od 700, a danas dnevno imaju po dvadesetak novooboljelih.

Na Novom Zelandu je broj novozaraženih također neznatan, a u pitanju su jednocifreni brojevi na dnevnoj bazi. U posljednja 24 sata su imali pet novih slučajeva zaraze i u pitanju su uvezeni slučajevi, a ne transmisija unutar države.

Klix.ba

Prethodni članakPolicija u pretresu kuće i imanja pronašla drogu, streljivo i pušku “nepoznate marke”
Sljedeći članakMilica Todorović u brusu uvija kukovima