Portal 072info

Koronavirus odgodio drugu Bh. povorku ponosa u Sarajevu

D48C66EF AB90 4A6D 884E 794F9B733DDE
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bh. povorka ponosa je protest koji ima za cilj da ukaže na neravnopravan položaj LGBTIQ osoba i svih ostalih marginalizovanih grupa u društvu, čija prava u jeku pandemije bivaju dodatno ugrožena i obezvrijeđena. Upravo zbog pandemije organizatori su odlučili da bi najbolje bilo odgoditi povorku.

Organizacioni odbor druge Bh. povorke ponosa je prethodnih mjeseci posvećeno i odgovorno radio na organizaciji Povorke, uz potpuno poštivanje svih preporučenih mjera, prenosi Klix.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Iza nas su brojni interni sastanci, kao i sastanci sa nadležnim institucijama i međunarodnom zajednicom. U proteklom periodu smo aktivno razgovorale/i sa LGBTIQ osobama i našim sugrađanima/kama, te smo od same najave povorke bili svjesni specifičnosti organizacije u ovako izazovnim i nezahvalnim okolnostima. Zajednički, a u saradnji sa našim saveznicima/cama smo preispitivali i razrađivali organizaciju druge Bh. Povorke ponosa misleći na svaki detalj, od percepcije javnosti i podrške koju očekujemo, utjecaja na LGBTIQ zajednicu, insititucionalnih prepreka, epidemioloških mjera do važnosti i neophodnosti kontinuiranog skretanja pažnje na probleme sa kojima se zajednica suočava, a koji su nažalost postali izraženiji usljed pojave koronavirusa.

Svjesne/i trenutno pogoršane epidemiološke situacije, kao odgovorni građani/ke i aktivisti/kinje, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtvama pandemije i nemara političkog sistema, a uslijed brige o LGBTIQ zajednici koja i pored sistemskih propusta trpi i posljedice homofobije, donosimo odluku o pomjeranju druge Bh. povorke ponosa”, stoji u saopćenju organizatora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Druga Bh. povorku ponosa, kao masovni javni protest za ljudska prava, odgođena je za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

U narednom periodu će biti organizovane javne tematske diskusije koje će problematizirati i dekonstruisati pitanje prava i slobode na okupljanje, a sa javnoćću će biti objavljivani i problemi i prepreke sa kojima su se suočavali organizatori tokom organizacije druge Bh. povorke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bh. povorka ponosa, iako ne u svom zamišljenom formatu, će ipak biti obilježena 23.8. nizom aktivnosti.

“Naglašavamo da kao savjesni/e i odgovorni/e građani/ke povorku odgađamo zbog epidemiološke situacije, ali skrećemo pažnju na niz problema koji su realnost organizacije LGBTIQ javnih događaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bh. povorku ponosa nadležne institucije ne vide kao protest za ljudska prava, te pod izgovorom događaja visokog rizika nameću dodatne mjere osiguranja, koje ne nameću niti jednom drugom skupu okarakterisanom kao visokorizičan.

Istovremeno, često smo suočeni sa institucionalnom šutnjom, odbijanjem zahtjeva i administrativnom borbom kroz koju ne prolaze slični skupovi. Na teret nam se stavljaju nerealni zahtjevi koji u konačnici onemogućavaju naše pravo na slobodu okupljanja i zaštitu od države. Mi, LGBTIQ osobe smo izašle na ulicu i izlazit ćemo, ali je važno naglasiti da smo jedini koji plaćamo cijenu izlaska na ulicu i korištenja prava na slobodu okupljanja”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Organizatori su pozvali sve koji su na strani borbe za ljudska prava svih da ih kontaktiraju i sa njima budu dio borbe i akcija koje će biti organizovane u budućem periodu.

“Mi nećemo odustati od borbe za slobodu i bolji život svih, jer ničiji život nije niti može biti u četiri zida”, poruka je organizatora Povorke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 83
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Tri sedmice nema oscilacija, ali kafići, restorani i kulturne institucije moraju se pridržavati ovih mjera

072info.com

Capak: Oko 400.000 ljudi u Hrvatskoj je bilo u kontaktu sa koronavirusom, ali to nije dovoljno za kolektinvni imunitet

072info.com

Ova mjesta treba izbjegavati tijekom pandemije koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)