1632501554 zaraza 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 25, 2021 @ 6:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

U Bosni i Hercegovini i dalje svakodnevno raste broj zaraženih od koronavirusa.

Samo u posljednjih 40 dana doktorica Zehra Dizdarević pregledala je oko dvije hiljade snimaka pluća. Delta soj korona virusa se brzo širi. Zbog toga enormno raste broj hospitaliziranih osoba – u Federaciji u ovoj u odnosu na prošlu sedmicu 53 posto pacijenta više na respiratoru.

Ima puno zaražene djece… 2005, 2006, 2010. godište djeca zaražena, zatim ova mlađa populacija od 22-23 godine. Vrlo malo ima starije populacije. Činjenica da su kliničke slike puno blaže u odnosu na prethodne sojeve, sada se smješta u srednji dio pluća desno… jer virus kada uđe traži gdje ima prostora, gdje ima dosta živih ćelija i on traži gdje će naći svoje mjesto”, istakla je Zehra Dizdarević, pulmologinja.

Svoje mjesto u organizmu korona virus znatno teže nalazi u tijelu vakcinisanih – objašnjava doktorica Dizdarević. Vakcine dostupne, građani nedovoljno zainteresovani, a bolnice se iz dana u dan pune.

Ja sam se prije par dana vratila iz Amerike. Tamo ljudi normalnije i opuštenije žive jer imaju blizu 80 posto vakcinsianih. Mi ne možemo spriječiti obolijevanje od Covida vakcinacijom jer se dešava evo sada da doktori, medicinske sestre obole, a vakcinisani. No, svakako ćemo da zaštitimo svoj život jer će biti lakše kliničke slike”, kazala je dr. Maja Dragojević-Stojić, internista kardiolog iz Prijedora.

S obzirom da se sve više govori o Covid pozitivnim maloljetnicima, djeca su u strahu. Pedijatri apeluju da se vodi računa o psihičkom zdravlju djece, da ih se relaksira, te da roditelji vode računa o njihovoj kvalitetnoj ishrani.

Ako sunjamo na Covid infekciju to treba da saopštimo roditeljima, a ne u prisustvu djeteta, da ne unosimo djeci stres i paniku. Bilo je slučajeva, naročito prošle godine, kada su najobičnija respiratorna infekcija… roditelji su nam se žalili da se djeca bude u pola noći i govore ‘da li imam koronu’… to je za njih jako stresno”, naglasila je Gordana Tešić Banduka, pedijatrica.

Slučajevi zaraze djece u školama nagnala je Ministarstvo zdravstva KS da izda uputstva za prevenciju i kontrolu zaraze u osnovnim i srednjim školama. Sve su to stručnjaci i do sada poručivali; učenici za koje se sumnja da imaju Covid ne treba da dolaze u škole, kao ni oni čiji su roditelji potencijalno pozitivni.

Osnovni principi prevencije podrazumijevaju nošenje maski za učenike (djeca uzrasta od 6 do 11 godina trebaju nositi masku izvan učionice, a ne moraju za vrijeme nastave; dok djeca starijih uzrasta trebaju nositi masku i za vrijeme nastave), nošenje maski za nastavno i drugo osoblje, održavanje adekvatne fizičke udaljenosti, održavanje higijene ruku”.

Činjenica da su trenutno djeca od tri, jedanaest, petnaest godina hospitalizirana dovoljno govori koliko su ove odredbe važne. Ubrzano širenje virusa može spriječiti poštivanje mjera, ali i veća vakcinacija punoljetnih osoba, kažu epidemiolozi. Upravo punoljetni do sada nisu pokazali očekivani nivo odgovornosti, smatraju nadležni, pa je BiH i dalje daleko od 70 posto vakcinisanih građana.

LIDER