KORUPCIJA U PORODILIŠTIMA: Da bi porođaj protekao uredno morate dati novac?!

korupcija 6789 696x464 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Korupcija se uvukla u sve sfere društva pa tako i u one najosjetljivije – u porodilišta.

Pisano je pravilo da se medicinsko osoblje časti prije poroda, kako bi sve prošlo uredu. Iz udruženja „Bejbi steps“ navode da u većini slučajeva medicinsko osoblje direktno traži novac od porodilje ili ga ona sama daje zbog straha za zdravlje djeteta.

  • Žena rekla kako je dala 20 maraka sestri koja je bila gore u porodilištu, da bi joj ona rekla – OK ako je tako, onda nek ti muž sam donese hranu,i nakon što joj je dala još 50 ona je nastavila da igra oko nje, pomogla joj je oko dojenja i tako dalje. To ide od toga da su davali 20 maraka do 200 eura. Voljela bih da dođemo u tačku gdje te stvari prjavljujemo kao nešto što nije uredu ukoliko se to od nas traži, a za ove što to daju sami od sebe, da prestanu to da rade, kako oni koji to ne rade, ne bi bili u lošem tretmanu – Ističe Brankica Raković, urednica magazina „Lola“.
ČITAJ JOŠ:  Naoružani muškarac prijeti da će sve pobiti ako mu iz zatvora ne puste sestru!? (VIDEO)

Iako zdravstveno osiguranje plaća svaki građanin, a medicinsko osoblje prima platu za svoj rad, čini se da im ipak to nije dovoljno, te ukoliko ne dobiju novac, porodilje ostavljaju po cijeli dan sa bolovima, neke čak i po nekoliko dana, ističu iz ovog udruženja.

Kažu da su se obraćali nadležnim ministarstvima, ali odgovore nisu dobili.

  • Ne smijemo šutjeti o svemu ovome, moramo razgovarati, moramo pričati, moramo nastojati djelovati na percepciju. Percepciju i doktora i pacijenata, odnosno porodilja u ovom slučaju. Nužno je da se sistem uključi, bez uključivanja sistema ne možemo očekivati nikakve drastične promjene. Dakle sistem mora zaštititti porodilju, mora omogućiti ono što je već propisanosa raznim aktima koje imamo, mora spriječiti korupciju, to im je dužnost – navode iz Udruženja „Baby steps“
ČITAJ JOŠ:  Zaduženjem do jednokratne pomoći

Prema istraživanjima provedenim u okviru projekta „Borba protiv korupcije u porodilištima“ dokazano je da je 50 posto ispitanih porodilja dalo novčana sretstva ili poklon porodilištu, a na mito u porodilištima BiH godišnje se u prosjeku daje više od dva miliona maraka.

Mnoge majke zbog loših iskustava u porodilištu ne odlučuju se na naredno dijete.

GODISNJICA
MARKETING