Košarac će pred Evropskom komisijom odgovarati o odluci kojom bi prekršio sporazum sa EU

Nakon što je na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH spriječeno donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda iz EU čime bi došlo do kršenja Sporazuma i stabilizaciji sa EU, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji je bio predlagač ove odluke sastavio je informaciju koju će podnijeti Vijeću ministara BiH.

U toj informaciji, u čiji uvid je imao Fokus.ba, Košarac obrazlaže zašto je predložio ovu odluku pozivajući se na razgovore s udruženjima poljoprivrednika koji su takve zahtjeve istaknuli, Inače, ovom odlukom došlo bi do povećanja carinskih stopa na meso iz EU.

Kako je naveo u ovoj informaciji koja će se naći na narednoj sjednici Vijeća ministara Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa posredstvom Ministarstva vanjskih poslova bilo uputilo verbalnu notu Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje kao najvišem tijelu za nadzor i primjenu Sporazuma. Verbalnom notom je zatraženo pokretanje službenih konsultacija sa EU.

– Međutim Ministarstvo vanjskih poslova BiH je odbilo dostaviti istu, navodeći kao razlog nepostojanje mandata od Vijeća ministara BiH za pokretanje istih. Ministarstvo je o svima preduzetim aktivnostima obavijestilo specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera – navodi Košarac.

Međutim, kako saznaje Fokus.ba iz Delegacije EU su još ranije i Košarca i svim drugim sudionicoma u ovom procesu dali do znanja da “Brisel nikada nije zaprimio verbalnu notu kojom se zvanično traži pokretanje konsultacija u skladu sa članom 30. SAA i podsjeća da takva nota treba biti pripremljena, usvojena i dostavljena u skladu sa internim procedurama BiH kao potpisnice SAA”.

Kako su pocrtali Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nije dobilo mandate od Vijeća ministara za pokretanje konsultacija.

No, nakon što je Ministarstvo Staše Košarca obavijestilo Direkciju za evropske integracije, da u skladu sa svojim nadležnostima, zatraže od Evropske komisije tehničke konsultacije po navedenim pitanjima, a koje prethode otpočinjanju zvaničnih konsultacija, Evropska komisija ih je zakazala za 15. aprila.

-Evropska komisija je zatražila da se na ovom sastanku razgovara i o kršenju člana 74. Sporazuma kada je u pitanju Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, od 29.maja 2020. godine, te će ovom prilikom sastanku prisustvovati i predstavnici Agencije za javne nabavke – otkrio je Košarac u informaciji za Vijeće ministara BiH.

Podsjetimo, iz Delegacije EU su ranije za Fokus.ba izjavili “da je BiH usvojila takve mjere, to ne bi samo ugrozilo njen kredibilitet, nego bi u pravnom smislu predstavljalo kršenje SSP-a, kao i uvjeta dodatnog bescarinskog pristupa tržištu EU. Dodatno, EU bi razmotrila sva raspoloživa sredstva kako bi ponovno uspostavila ravnotežu u svojim trgovinskim odnosima sa BiH. TO bi bilo tek kobno za bh. ekonomiju.

IZVORA.Dučić/Fokus.ba
Prethodni članakEU: Nismo primili “non paper” o raspadu BiH, granice na Balkanu su nepromjenjive
Sljedeći članakNjemačka policija se oglasila u jezivoj nesreći: A uništenom autu bili državljani BiH