Košarac: Evropski tim okončao kontrolu objekata za izvoz crvenog mesa na tržište EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopćio je da su veterinarski inspektori Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije prošle sedmice proveli višednevni monitoring u cilju utvrđivanja ispunjavanja uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

On je naglasio da su u tom periodu evropski veterinarski inspektori izvršili neophodne kontrole u posmatranim objektima kod izvozno-orijentisanih privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

– Riječ je o nadzoru u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa na evropsko tržište, nakon što smo uspješno okončali prvu fazu i od Evropske komisije dobili procjenu upitnika sa dodatnim preporukama – istakao je ministar Košarac.

On je naveo da je na završnom sastanku u Uredu za veterinarstvo BiH evropski audit tim predstavio preliminarne nalaze i uočene nedostatke, nakon čega će BiH biti dostavljen pisani izvještaj.

– Na osnovu izvještaja ćemo u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH i nadležnim tijelima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta izraditi akcioni plan. Cilj nam je da na osnovu preporuka u što skorijem vremenskom roku ispunimo postavljene zahtjeve i omogućimo domaćim privrednicima plasman crvenog mesa na veliko evropsko tržište – naglasio je ministar Košarac.

Copy

On je naveo da je EU i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, koja u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni učestvuje sa više od 72 posto izvoza, te da je potrebno uložiti dodatne napore na otvaranju evropskog tržišta sa 500 miliona potencijalnih potrošača za domaće poljoprivredne proizvođače.

– U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti evropsko tržište za naše proizvođače. Ne umanjujući njegov značaj, svjesni smo da usljed globalnih poremećaja na tržištu moramo otvarati mogućnost i za plasman na tržišta drugih zemalja, poput Kine, Rusije, Evroazijske ekonomske unije, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i slično – MTporučio je ministar Košarac – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prethodni članakUkrajinski premijer: Ne želimo samo obnavljati cigle i beton, želimo izgraditi novu državu
Sljedeći članakPolicija pronašla 60 mrtvih mačaka u frižideru i teglama za cvijeće