Košarac: Izvoz mesa u Tursku biće nastavljen pod pojačanim nadzorom

Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen pod pojačanim inspekcijskim nadzorom Kancelarije za veterinarstvo BiH, u skladu sa izmijenjenim uputstvom o potpisivanju veterinarskih sertifikata, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao da je danas u Sarajevu sa predstavnicima kompanije “Tareks”, koja posluje u okviru turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga, te “Šišović”, koja je sertifikovana za otkup i klaoničku djelatnost razgovarao o otklanjanju nepravilnosti uočenih prilikom izvoza junećeg mesa u Tursku.

“Firma `Tareks`, koja je, de fakto, imala povlašten položaj od Turske prilikom izvoza mesa, otkupljivala je meso samo od jedne klaonice. Mi tražimo da broj kooperanata bude povećan. Na današnjem sastanku dogovoreno je da se ta saradnja proširi na još najmanje dvije kompanije koje se bave klaoničkom djelatnošću, a koje su sertifikovane od Turske”, naglasio je Košarac.

Pri tome će se, kako je naglasio, insistirati na tome da klaoničarski kapaciteti moraju otkupiti proizvode domaćih proizvođača, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Najavljeno je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH vršiti pojačan nadzor svih klaoničarskih kapaciteta, čiji je cilj sklopiti ugovore sa domaćim proizvođačima.

Košarac je istakao da će se insistirati i na povećanju iskorištenosti kvota za izvoz u Tursku, budući da je otvoreno 8.000 tona, a do sada je odobreno 3.000 tona.

“Povećanje iskorištenosti kvota značilo bi povećanje robne razmjene i plasmana domaćih proizvoda, što bi domaćim proizvođačima omogućilo mnogo veću participaciju u spoljnotrgovinskoj razmjeni”, rekao je Košarac.

Tokom današnjeg susreta, najavljeno je da će, radi unapređenja saradnje, uskoro biti održan sastanak ministra Košarca sa predstavnicima institucija i tijela u Turskoj nadležnih za ovo pitanje, dodaje se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Srna