Košarac: Jedino rješenje za tržišne viškove mesa je da ih otkupe bh. prerađivači

mesara 1 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministar vanjske trgovina i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je jedino rješenje za tržišne viškove mesa da ih otkupe bh. prerađivači.

Podsjetio je da je održano nekoliko sastanaka s predstavnicima udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača, entitetskih ministarstava i prerađivača mesa na kojima je informisan da postoje viškovi u primarnoj proizvodnji.

– Predstavnici fedralnog ministarstva su naveli da u tom entitetu nema viškova, dok resorno ministarstvo u RS u registru poticajnih mjera vodi po 10.000 bikova i svinja u tovu koji nisu u fazi za klanje, te smo uvjereni da nema viškova te vrste i da stanje nije alarmantno – naveo je Košarac.

Dodao je da su prerađivači mesa iz oba entiteta ponudili saradnju i otkup, ali da ministar vanjske trgovina i ekonomskih odnosa BiH po zakonu ne može definisati cijene, što neki traže.

Također, naglasio je da ministar vanjske trgovina i ekonomskih odnosa BiH po zakonu ne može donositi nikakve mjere ograničenja niti zabrane, niti može kršiti međunarodne ugovore koje je BiH potpisala.

– Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je stupio na snagu 2008. i u fazi pregovaranja tada je dogovoreno da se može uvoziti svježe i rashlađeno meso po carinskoj stopi od 0 posto, što predstavlja problem. Taj sporazum je bh. primarne poljoprivredne proizvođače doveo u nepovoljan položaj, ali mi ne možemo promijeniti međunarodne sporazume – rekao je Košarac.

Istakao je da određene mjere koje bi po tom pitanju mogli uvesti mogu rezultirati domino efektom, pa bismo imali probleme u drugim sektorima.