Košarac o uvozu mesa iz EU: Imamo pravo zaštititi primarnu proizvodnju

Vijeće ministara BiH danas nije dalo saglasnost da se preduzmu mjere u cilju aktiviranja zaštitinih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a koje se odnose na mjere za uvoz svježeg mesa iz zemalja Evropske unije.

“Ponovo smatram da je ovo loša poruka proizvođačima i reći ću potpuno otvoreno da neću odustati”, izjavio je nakon sjednice Vijeća ministara BiH ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Ne želi da vjeruje da postoje “određene strukture koje dovoljno lobiraju kako institucije BiH ne bi donijele ovakvu odluku“.

“Ovo nije pojedinačna odluka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ova odluka treba da bude odluka Vijeća ministara BiH. Mislim da i danas dio strukture iz Vijeća šalje lošu poruku primarnoj proizvodnji u RS-u i Federaciji BiH. Cijenim da ćemo u narednom periodu objasniti kolegama koji su protiv donošenja ovakve odluke da je veoma značajno da u ovim trenutcima izjednačimo status BiH u vanjskotrgovinskom prometu sa ostalim zemljama u regionu”, rekao je Košarac.

Pojasnio je da kada se uvozi meso goveda i svinja u BiH nema nikakvih carinskih opterećenja, dok u svim zemljama u okruženju postoje.

“Ne tražimo ništa što BiH nema pravo, a elementarno je da su nadležne institucije zatražile od Vijeća ministara da donese odluku kako bi se zaštitila primarna domaća proizvodnja. Nerazumno je zašto smo toliki politroni Evropske unije. U čemu je problem da imamo isti tretman kao Srbija, Crna Gora i neke druge zemlje u okruženju”, istakao Košarac.

Podvukao je da je priča da će meso poskupjeti špekulativna mjera jer, kako kaže, neće meso poskupjeti ako se uvedu prelevmani i puna carinska stopa na način kako to neko predviđa.

“Postoji instrumenti da se to onemogući a elementarno je pitanje da izjednačimo status primarnog proizvođača u RS-u i Federaciji BiH sa poljoprivrednicima u zemljama u okruženju. Zato neću odustati i potencirat ću da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu sjednica Vijeća ministara BiH. Žao mi je što kolege iz Federacije ovo pitanje neadekvatno razumiju i glasaju protiv. Treba prestati sa politronstvom prema predstavnicima Evropske unije. Imamo pravo da kažemo da hoćemo da zaštitimo svoju primarnu proizvodnju”, poručio je Košarac nakon sjednice.