Screenshot 1 82


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da očekuje uskoro otvaranje kineskog i ruskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, budući da su u proteklom periodu intenzivirane aktivnosti na ovom procesu, nakon višegodišnjeg zastoja.

Košarac je rekao novinarima da, osim tržišta zemalja članica CEFT-e i EU, za BiH postoje i mnoga druga interesantna tržišta za izvoz mlijeka.

“U tom kontekstu sam pokrenuo aktivnosti na usaglašavanju veterinarskih sertifikata za izvoz mlijeka u Rusku Federaciju i u Kinu. Kroz sveobuhvatne analize i politike nadležnih entitetskih tijela sigurno ćemo raditi na tome da za proizvođače mlijeka iz Republike Srpske i FBiH obezbijedimo nova tržišta”, izjavio je Košarac.

On je rekao da o tome postoje već neke najave o kojima se govori u medijima.

Košarac je naveo da razumije osjetljivost cjelokupne proizvodnje, ali i politika u BiH kada je riječ o izvozu mlijeka.

“Za nas su Ruska Federacija i Kina neka od atraktivnih tržišta. Jedna isporuka mliječnih proizvoda iz hercegovačke kompanije `Pađeni` je već otišla u Maleziju i Ujedinjene Arapske Emirate, tako da razumijem potrebu da otvorimo nova tržišta”, izjavio je Košarac.

On je naveo da je sa entitetskim institucijama razgovarano i o procesu sušenja mlijeka i prodaje mlijeka u prahu.

“Naravno, svaka zemlja ima svoje standarde. Cijenimo da standardi EU mogu da se primjenjuju, no ipak treba reći da je to vlastita odluka tih zemalja kada su u pitanju Ruska Federacija i Kina”, izjavio je Košarac.

On očekuje da nadležni organi ovih zemalja u što skorije vrijeme dođu u Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Košarac je podsjetio da je još prošle godine bila planirana posjeta ruske strane, koja je otkazana zbog pandemije virusa korona.