AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac učestvovao je na Međunarodnoj turističkoj berzi (ITB) Berlin, najvećem sajmu turizma na svijetu, koji se ove godine od 9. do 12. marta održava u virtuelnoj formi zbog pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da je na ovogodišnjem sajmu, koji okuplja ključne aktere iz oblasti putovanja, turizma i ugostiteljstva, registrovano više od 15.000 izlagača te organizovano niz različitih događaja, okruglih stolova, intervjua i prezentacija sa više od 500 govornika.

Košarac je govorio na panel diskusiji o oporavku turizma u postpandemijskom vremenu pri čemu je podsjetio da je u godinama prije pandemije u BiH zabilježen značajan rast u sektoru turizma, od 2010. do 2019. za čak 250 posto.

“Turizam može biti top sektor u BiH, prvenstveno zbog prirodnih ljepota koje imamo. Pozivam sve turiste da, kada to epidemiološki uslovi dozvole, posjete Banjaluku, Trebinje, Sarajevo, Mostar, te da se uvjere u ljepote naših rijeka Drine, Une, Neretve i da uživaju u obilasku četiri nacionalna parka. Imamo ozbiljne domaćine u zimskim sportovima, olimpijske planine Jahorinu i Bjelašnicu. Kao što znate, 1984. godine bili smo domaćini 14. zimskih olimpijskih igara, a gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo bili su domaćini EYOF-a. Respektabilni su i kapaciteti za razvoj vjerskog, ruralnog i zdravstvenog turizma”, poručio je Košarac, govoreći o turističkim potencijalima BiH.

On je naglasio da je turizam privredna grana koja je najviše pogođena pandemijom COVID-19, te da će oporavak zahtijevati kreativne politike, primjenu dobrih praksi iz zemalja okruženja te adekvatnu regionalnu saradnju i komunikaciju.

“Pandemija je zaustavila realizaciju planova svih nivoa vlasti u BiH u razvoju turizma. Nadležne entitetske vlade ulažu maksimalne napore da saniraju posljedice po ukupnu turističku privredu. Te aktivnosti ogledaju se u smanjenju obaveza prema privrednim subjektima, direktnom podsticaju u cilju održavanja zaposlenosti, subvencionisanju turističkih aranžmana te pripremi budućih koraka za oporavak turizma”, rekao je Košarac.