Košarac: Uvoz mesa u BiH nije povećan

57e22835 fbd4 4d00 9eb7 57380a0a0a6c junece meso preview
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da, na osnovu dosadašnjih podataka, uvoz mesa u BiH nije povećan.

“Istina je da je smanjen konzum u BiH i da je smanjen spoljnotrgovinski promet s obzirom da je pandemija uzrok kompletnog poremećaja”, rekao je Košarac novinarima u Tesliću.

On je poručio da apsolutno želi da promoviše zaštitu domaće proizvodnje i međunarodnih ugovora koje je potpisala BiH.

“Ali, kada bih birao jedno ili drugo, uvijek bih izabrao zaštitu domaće proizvodnje na način da donesemo određene mjere koje će dati vrlo jasan stimulans domaćoj proizvodnji”, rekao je Košarac.

On je naveo da je Savjet ministara, uprkos negodovanjima međunarodnih faktora, donio odluku o preferencijalnom učešću kompanija iz BiH sa 30 odsto u sistemu javnih nabavki i da to govori da i u sistemu javnih nabavki, ne samo kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja već generalno snabdijevanje domaćih javnih kompanija, da se daje primat domaćoj proizvodnji.

“S tog aspekta smo još jednom potvrdili vrlo jasan stav da želim da promovišem i zaštitim domaću proizvodnju”, rekao je Košarac.

Copy

On je najavio da će narednih dana biti konstituisana radna grupa za zaštitu domaće proizvodnje i izrazio uvjerenje da će na temelju primarnog političkog stava da se zaštiti i promoviše domaća proizvodnja, razmatrati i ovakav stav.

“Mi smo bili informisani od poljoprivrednih proizvođača da su imali određenu vrstu zastoja prilikom spoljnotrgovinskog prometa nekih proizvoda za zemlje EU. Moram da kažem da smo reagovali i da danas mogu da posvjedočim da u spoljnotrgovinskom prometu nisu imali tu vrstu problema za izvoz određenih proizvoda u zemlje EU, za ša BiH ima saglasnost i dozvolu”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je danonoćno radilo tokom pandemije s ciljem da se omogući spoljnotrgovinski promet sa zemljama Cefte.

On je naveo da je Kancelarija za veterinarstvo, kada je riječ o proizvodima animalnog porijekla, bila 24 časa na graničnim prelazima tokom pandemije kako bi se omogućilo da proizvođači mogu na adekvatan način bez zastoja da izvoze proizvode koji su proizvedeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Naravno, ne mogu se uvijek obezbijediti optimalni uslovi. Uvijek postoje oni koji su zadovoljni i oni koji nisu, ali hoću da kažem da nijedna odluka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, niti Ministarstva i Savjeta ministara, neće biti donesena što neće biti posebno tretirano na temelju stavova entitetskih ministarstava”, rekao je Košarac.

On je zahvalio kolegama u entitetskim ministarstvima koji zajedno s njim svakodnevno analiziraju određena kretanja poljoprivrednih proizvoda i poručio da će odluke biti zajedničke.

Srna

Prethodni članakHisense će zaposliti 400 radnika u novoj tvornici televizora u Sloveniji
Sljedeći članakTajna fast fooda: Otkriveno je zašto njihovi burgeri ne trunu