Screenshot 2 66
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 16, 2021 @ 20:10
KATEGORIJA: Sport / Svijet
FIXGEHALT

Nogometni savez Kosova najavio je da će uputiti žalbu UEFA-i zbog, prema njihovom mišljenju, nacionalističkih simbola i natpisa na majicama igrača Srbije tokom proslave pobjede u Portugalu i plasmana na SP.

NER FIT

Nemanja Radonjić, Stefan Mitrović i Dušan Vlahović nakon pobjede protiv Portugala fotografisali su se na terenu stadiona Da Luž s podignuta tri prsta, dok su na majicama koje su nosili Radonjić i Vlahović bili ispisane riječi “Veseli se srpski rode”.

Inače, to su stihovi pjesme Danice Crnogorčević u kojoj se spominje Kosovo, što je za njih iredentizam (svaki politički pokret kojem je cilj pripajanje krajeva u kojima žive etničke manjine matičnim državama).

“FFK će uložiti žalbu UEFA-i zbog poteza srbijasnkih nogometaša, koji su se nakon utakmice sa Portugalom pojavili u dresovima sa iredentističkim i nacionalističkim natpisom”, navodi se u saopćenju Nogometnog saveza Kosova.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“U pjesmi se pominju gradovi u dvije susjedne države Srbije, Prizren na Kosovu i Rumija u Crnoj Gori i to je neprihvatljivo. Takva provokacija i nacionalistička gestikulacija nije u skladu sa evropskim vrijednostima, ali je samo dio srpskih šovinističkih i osvajačkih snova i misli”, navodi se u dodatnom pojašnjenju.

LIDER