F180CC65 0466 44E2 9DF6 38F1500C22B0
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Kosovske zdravstvene vlasti su uklonile iz upotrebe više od 133 hiljade vakcina kompanija AstraZeneca zbog isteka roka upotrebe, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

FIXGEHALT

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia u kratkom obraćanju medijima kazao je da su vakcine AstraZeneca čiji je rok istekao bile dio donacije iz Norveške.

U ovom obraćanju, ministar Vitia je naglasio da je do danas 133.234 vakcina kompanije AstraZeneca uklonjeno iz administriranja, te da je do isteka roka došlo zbog uticaja dezinformacija koje su dovele do odbijanja te vakcine.

„Za nas je bezbijednost i kvalitet vakcina prioritet, stoga u tom pogledu nismo imali kompromis, niti ćemo. Vakcine u našim zalihama su sigurne i garantovane mehanizmima kao što su SZO, ECDC, a prije svega EMA i FDA”, kazao je Vitia, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

LIDER

Ministar je istakao da Kosovo i pored toga ima dovoljno vakcina.

“Do početka sljedeće sedmice dobit ćemo 150 hiljada vakcina iz Njemačke, a pored ugovora potpisanog sa Pfizerom, čije će doze stizati početkom svake sedmice, Republika Kosovo će kontinuirano primati brojne doze iz prijateljskih zemalja koje su se solidarno pokazivali od početka pandemije”, kazao je Vitia.

Kosovo se i dalje suočava sa velikim brojem umrlih i pozitivnih slučajeva koronavirusa. U posljednja 24 sata dato je 15.835 doza vakcine protiv COVID-19. Od početka vakcinacije dato je 841.591 doza vakcine, a do danas je 284.269 građana je primilo drugu dozu vakcine, što je 31 posto stanovništva.