Kosovske bezbjednosne snage će ove godine učestvovati u prvoj međunarodnoj misiji

Screenshot 6 766

Očekuje se da će Kosovske bezbednosne snage (KBS) otići u prvu međunarodnu mirovnu misiju u martu 2021. godine, javlja Radio Slobodna Evropa. Transformacija KBS-a u vojsku Kosova počela je 2018. i trebalo bi da traje deset godina. Kuvajt će najverovatnije biti prva destinacija na koju će ići kontigent kosovskih vojnika u misiju kao dio Nacionalne garde Iowe.

Komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga, general Rrahman Rama, otkrio je 6. januara da su u opticaju dvije zemlje u koje bi pripadnici KBS mogli da odu u prvu misiju.

“Imamo dvije mogućnosti, Kuvajt i Irak, ali očekujemo da će to biti vrlo brzo potvrđeno. Koliko god simbolično bilo, naše učešće je veoma važno za KBS i Kosovo”, rekao je Rama.

Radio Slobodna Evropa saznaje od državnih zvaničnika da je manja vjerovatnoća da KBS u svoju prvu misiju ode u Irak jer ta zemlja još uvijek nije priznala Kosovo.

Inače, Skupština Kosova je sa 92 glasa za i bez ijednog protiv, usvojila odluku Vlade Kosova od 31. decembra 2020. o slanju Kosovskih bezbjednosnih snaga u međunarodne misije sa Nacionalnom gardom Iowe.

Još uvijek nije poznato koliko će kosovskih kontingenata učestvovati u ovoj misiji, iako pripreme za nju traju već duže vreme.

Stručnjak za bezbjednost, Besa Kabaši-Ramaj, navodi da će prva međunarodna misija KBS-a biti simbolična ali od izuzetne važnosti.

“Potvrđeno je da će jedinice koje će služiti zajedno sa snagama američke vojske biti iz jedinice za održavanje i logistiku, to su dve oblasti u kojima će KBS pomagati u okviru zajedničke misije sa SAD”, kaže za RSE Kabaši-Ramaj.

Prethodni članakSlovenija od subote ponovo priznaje PCR testove iz BiH
Sljedeći članakOpet se oglasila kćerka Milorada Dodika: Obrušila se na Inzka, spomenula i Emira