Kovač: Šmit je spriječio preglasavanje Hrvata kroz Parlament FBiH, a da ta odluka je pomogla za barem dvije stvari

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bivši hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač komentarisao je kakva je evropska perspektiva Bosne i Hercegovine, a dotakao se i uloge Hrvatske u cijelom procesu dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Kovač je za RTV HB komentarisao i političku situaciju u Bosni i Hercegovini nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izmijenio dijelove Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Nedavnom posjetom predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (von der Leyen), BiH je dobila novu dozu ohrabrenja u procesu pristupanja u Evropskoj uniji, ocijenio je Kovač. On vjeruje da je BiH mjestu u EU, te navodi kako je “hrvatski narod najveći zagovornik tog procesa kao i da ima najviše interesa za to”. 

– Šmit je spriječio srednjoročno preglasavanje Hrvata kroz Parlament Federacije. A ta odluka je pomogla za barem dvije stvari – ističe Kovač za RTV HB. 

Kovač je dodao ako je godinama upozoravao kolege iz bošnjačkog korpusa da se hrvatski narod u političkom smislu ne može preskočiti niti preglasavati, jer je to jedna nečasna i neodrživa rabota.

– Republika Hrvatska je zemlja koja najviše pomaže i pomagat će i dalje BiH na njenom europskom putu, kako zbog hrvatskog naroda koji živi u njoj, tako i zbog graničnih, ekonomskih, sigurnosnih i drugih pitanja. Hrvati mogu ojačati svoj položaj u BiH uz još bolju saradnju s Hrvatskom. A za to je potrebno jačati međusobne ekonomske veze kao i gospodarsku prisutnost Hrvata u BiH – rekao je Kovač za RTV HB.

GODISNJICA
MARKETING