Kovačević: Bošnjaci žele da do rješenja dođu sami

r 10

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Radovan Kovačević, izjavio je da je izuzetno loše ako “Bošnjaci žele graditi svoj indentitet na poricanju i negiranju drugih naroda koji u BiH žive oduvijek”.

– To neće dati bilo kakvu šansu da gradimo bilo kakvu zajedničku budućnost u BiH. Očigledno je u pitanju projekat građenja identiteta na negiranju identiteta drugih u BiH, što nije dobro – rekao je Kovačević govoreći o izjavama Izetbegovića da je “srednjovjekovno stanovništvo Bosne bilo i pravoslavno i katoličko, ali ne hrvatsko ili srpsko” i da su stanovnici BiH “prije nekoliko stoljeća bili jedan narod, Bošnjani, Dobri Bošnjani”.

Kovačević je dodao da RS želi da se vodi dijelog s predstavicima Bošnjaka i Hrvata, jer je to jedini način na koji može da se traži bilo kakva karta za opstanak BiH.

– Bošnjaci konstanto žele razgovarati sa svima u svijetu o BiH, ali ne žele razgovarati s kojima, kako oni navodno tvrde, žele živjeti. To jasno pokazuje da oni žele samo BiH u kojoj ima mjesta samo za njih. To je za nas neprihvatljivo. Mi pozivamo na dijalog, ali za Bošnjake je neprihvatljivo svako rješenje da za stolom imate predstavnike Srba i Hrvata. Oni žele da do rješenja dođu sami, odnosno da rješenje netko nametne – rekao je Kovačević. 

IZVORAvaz
Prethodni članakNovalić se sinoć “borio za rudare”, jutros mora na suđenje zbog nabavke respiratora
Sljedeći članakRukom pisane bilješke Alberta Einsteina prodate za 13,7 miliona dolara