Kovanice i drugi sitni predmeti koji nikada ne bi smjeli završiti u vašoj veš-mašini

Ako ne želite da vam se veš-mašina brzo pokvari, trebalo bi da pazite šta u nju ubacujete. Ne možemo zamisliti život bez nje, a kada se pokvari, njen popravak može mnogo koštati. Zato, ako želite sačuvati i vrijeme i novac, ove stvari nikako nemojte ubacivati u veš-mašinu.

Svima se bar jednom desilo da kovanice završe u veš-mašini. Međutim, baš one mogu napraviti veliku štetu, prenosi Reader’s Digest.

“Ako tokom pranja kovanice prođu filter, mogu završiti u odvodnoj pumpi i uništiti krilca u odvodu. Također, mogu zapeti u odvodnoj cijevi i blokirati izbacivanje vode iz veš mašine, a u rijetkim slučajevima mogu oštetiti i staklo na vratima bubnja”, objasnio je James Peters.

Ključevi nikako ne bi smjeli završiti u mašini za pranje veša, zato dobro provjerite sve džepove prije nego li farmerke ubacite u mašinu. Razlog za to je što ključevi mogu ogrebati unutrašnost mašine, oštetiti bubanj i stakleni dio vrata.

Ono što može oštetiti vašu veš-mašinu jeste i grudnjak sa žicama. Osim što vam žica iz grudnjaka može oštetiti drugu odjeću, može uništiti i gumu veš-mašine.

Dlaka vašeg ljubimca može naštetiti vašoj veš-mašini jer se može zalijepiti za bubanj ili što je još gore začepiti odvod.

Otirači za cipele nikako ne bi smjeli završiti u veš mašini. Izbjegavajte njihovo pranje u mašini i radije ih operite ručno, jer guma od ovih otirača može oštetiti pumpu i odvod mašine.

Tene nikada nemojte prati u veš mašini. I to ne samo radi mašine, već i radi njih samih. Čak i kada ih perete na 40 stepeni one se smanje.

Sitno rublje u veš-mašini može se zaglaviti u nedostupnim dijelovima, a pranje vodootporne odjeće nikako nije dobro, jer vodootporni materijal može zadržavati vodu u sebi te se napuhati tokom pranja. Ako se ta voda odjednom isprazni stvara se neuravnoteženo stanje u bubnju koje može rezultirati kvarom veš-mašine.

Klix.ba