Portal 072info

Kožljak: Gdje je u Bidenovoj pobjedi šansa za BiH

a7f91754ec4b5045fe0c46568d617a96
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sjedinjene Američke Države ključni su dugogodišnji saveznik Bosne i Hercegovine na putu ka euroatlantskim integracijama, a posebno na putu ka NATO integracijama i to je kontinuitet koji je bio prisutan i u vrijeme dosadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Kazao je to u razgovoru za Fenu profesor međunarodnih odnosa i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u u Briselu Alija Kožljak, dodajući da ta činjenica ne znači da za BiH nije važno ko je predsjednik SAD-a. Iako je to najvažnije za SAD i međunarodnu zajednicu generalno i globalne odnose u svijetu, itekako je važno i za BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prisjetio se izbora 2016. godine kada je obavljano dužnost vojnog predstavnika BiH pri NATO-u u Briselu kazavši da su te izbore gotovo svi ambasadori i zvaničnici NATO-a pratili uživo iz rezidencije američkog ambasadora u Briselu i s velikim žarom navijali su za jednog od kandidata.

– Bez obzira na generalni kontinuitet američke vanjske politike uopće, predsjednik je taj koji daje ton toj politici, selektira i određuje prioritete i određuje njen karakter i formu, a te 2016. godine ambasadori nisu bili sretni nakon pobjede Trumpa jer su znali da ih čeka izazovan period koji je najavljivao i tokom predizborne kamanje – napomenuo je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To se uistinu i desilo, kaže Kožljak, a poslije toga NATO je ubrzano radio da organizira vanrednih samit poslije izbora što se dogodilo i 2017. godine da se pokuša izbalansirati ton koji je dolazio od novoizabranog predsjednika Trumpa.

NATO nije imao dovoljno prostora

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Samit je bio posvećen generalno za međunarodnu saradnju i multilaterizam, ali posebno pitanju njegovog odnosa prema NATO-u. No i nakon tog samita Trump je ponovio svoje stavove i nastavio je sa stalnim uvjetovanjem saveznika što je uveliko limitiralo manevarski prostor djelovanja NATO-a, kao što je politika otvorenih vrata što je važno za Zapadni Balkan i BiH.

– Zbog tog uvjetovanja saveznika oni su se fokusirali na neke druge oblasti, a posebno su po strani bili stalni izazovi i prijetnje koji stoje pri NATO-u i za koje mora naći odgovor – dodao je Kožljak.

Međutim, podvukao je, u takoreći perifernim stvarima NATO nije imao dovoljno manevarskog prostora i kapaciteta da se nosi s tim upravo zbog pritiska Trumpa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je SAD i tada podržavao BiH na njenom putu ka NATO-u, Kožljak kaže da je stvar bila u tome što im to nije bio fokus, a to se radi na način da se to pitanje stalno drži na stolu što nije bio slučaj. Upravo u tome Kožljak vidi šansu za BiH izborom Joea Bidena za novog predsjednika SAD-a.

Kao prvo jer Biden jako dobro poznaje situaciju u BiH. On je prijatelj BiH, ali poznavanje situacije u BiH na neki način će držati BiH aktivnim pitanjem bez obzira na to što će administracija koja ima zacrtane prioritete tažiti da se SAD bavi tim prioritetima i ni njima ni Bidenu BiH neće biti BiH u vrhu tih prioriteta. Ali za Bidena kao predsjednika najveće sile na svijetu bit će mnogo prilika da spomene BiH.

– Svako spominjanje BiH i njegovo zalaganje za integriranje ovog prostora će biti shvaćeno od administracije i ambasadora pri NATO-u kao smjernice za djelovanje. To djelovanje prema BiH neće ići samo aktivnostima Bidena, nego će ići iz više pravaca – smatra Kožljak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ocjenjuje da će to ići tako što će držanjem BiH, odnosno Zapadnog Balkana važnim pitanjem za regionalnu stabilnost i sigurnost, administracija morati povesti računa da se to ugradi u aktivnosti međunarodnih foruma prije svega NATO-a.

Važnost pitanja Balkana za Evropu

– To znači da će ambasador SAD-a u Briselu kao i ambasador SAD-a u BiH stalno forsirati programe i aktivnosti koji će podsticati lokalne zvaničnike i ohrabrivati međunarodne zvaničnike, posebno skeptične države da što prije BiH integriraju u euroatlantske integracije. To će biti višesmjerno djelovanje – kazao je.

Napomenuo je i da ne treba ponavljati kakav utjecaj SAD ima u svijetu i u NATO-u, te je važno osluškivati šta misli SAD, a sada će to mišljenje biti izraženije po pitanju politike otvorenih vrata te integriranja BiH u NATO.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kožljak ističe da će Biden i njegova administracija posebno insistirati na tome da se svi akteri procesa obavežu u oba smjera i da BiH ispunjava svoje obaveze i da dužnosnici BiH konkretnije rade na progresu države i samim tim i progresu ka NATO-u.

Međutim, on će pokušati ubijediti međunarodne dužnosnike koliko je pitanje Zapadnog Balkana važno za Evropu, ali i za cijeli svijet jer će upozoravati da ovaj prostor može biti novo žarište nesigurnosti i nastavit će potencirati priču da ostavljanjem “rupe” u ovom prostoru, ostavlja se mogućnost drugim akterima koji nemaju baš najbolje namjere za ovo područje.

– Stoga sam optimističan kada je u pitanju mandat predsjednika Bidena, ne zato što će BiH doći na vrh prioriteta američke politike nego zbog multilateralnog odnosa u provođenju vanjske politike koje ćemo vidjeti sa strane SAD-a – zaključio je profesor međunarodnih odnosa i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u u Briselu Alija Kožljak u razgovoru za Fenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME