AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Usljed situacije koja zbog pandemije koronavirusa vlada u našoj zemlji i svijetu, brojne mjere zaštite poduzete su i u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica, potvrdio nam je direktor Redžo Kahrić.

Dobili instrukcije

Prema njegovim riječima, već 12. marta dobili su instrukcije šta je neophodno uraditi.

– Međutim, prije toga smo nabavili dezinfekciona sredstava, antibakterijske sapune… Pipremili varijante A, B i C, o kojima ne mogu govoriti detaljnije zbog sigurnosnih razloga. Čekali smo odluku Federalnog ministarstva pravde šta uraditi – kaže Kahrić.

Ističe da su od 12. marta obustavljene posjete za porodicu, prijatelje, advokate, kao i korištenje vanzavodske pogodnosti.

– Razmišljali smo o primanju zapakovane hrane, ali smo odustali od toga. Pripremili smo naše kantine. No, ono što je neophodno osuđenicama je novac da mogu kupiti hranu. Ali, on se može poslati poštom, dakle porodica može uplatiti novac osuđeniku kako bi kupio sve što mu je neophodno u ovim trenucima – pojašnjava on.

Kahrić: Vodimo računa o svemu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Kahrić: Vodimo računa o svemu

Ističe da novopristigli osuđenici, ali i pritvorenici, sada imaju poseban tretman i nad njima se porovode sve neophodne mjere zaštite.

– Oni ostaju u karantinu najmanje 15 dana. Dakle, kako zatvorenici, tako i pritvorene osobe, te su pod nadzorom zdravstvene službe. Sam je u prostoriji i pod nadzorom osiguranja i zdravstvene službe – kaže Kahrić.

Na kraju razgovora, kaže da je za sada u KPZ-u Zenica sve pod kontrolom te da su se i ranije u teškim situacijama pokazali jakim.

Zajednički interes

– Ovo za nas nije nešto što je teško i naporno. Shvatamo u kakvoj smo situaciji. I osuđenici, pa i pritvorene osobe, sve razumiju i svjesni su da vodimo računa, kako za njih, tako i za nas, dakle, da su to sve mjere poduzete u zajedničkom interesu – zaključuje Kahrić.

Avaz – D.PAŠALIĆ