KRAJ DRAME: Pogledajte privođenje Ramba u Orahovici kod Zenice 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zenička policija uhapsila je danas na planinama iz Orahovice Emsada Valentića zvanog “Rambom”, a koji je 11. marta u Orahovici kod Zenice oštetio vrata na kući svoga brata, gađao policiju sa crijepom, a potom skočio kroz prozor i pobjegao pripadnicima Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK.

Akciju hapšenja nakon trodnevnog bjekstva Valentića izvršili su pripadnici Policijske stanice Nemila i Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK. 

Reporter portala “072info” posjetio je dana nakon drame mjesto drame, odnosno Valnetićeve kuće sa koje je bacao crijep na policiju. 

Mještani u strahu, komentarišu nemile scene i nadaju se kako će se konačno riješiti problem koji godinama imaju sa Valentićem.

Policijske ekipe bile su u uglavnom skoncentrisane na šumu, gdje se sumnjalo da se krije odbjegli “Rambo”, a što se na kraju i ispostavilo.

Podsjetimo, drama je počela 11. marta oko 19 sati, a Valentić se popeo na krov kuće i bacao crijepove.

-Užas, ponovo pravi probleme. Sada se čuje i pucnjava, puca se. Policija je tu, specijalci… Svi su u strahu. Do maloprije je bio na krovu kuće i bacao crijepove – ispričao je za “072info” mještanin Orahovice.

Dodaje kako je čitavo selo blokirano, obustavljen je i saobraćaj, a niko ne zna kako će završiti ova drama.

-Bacaju suzavac i tako ga pokušavaju savladati. Počeli su mu ulaziti u kuću, međutim, on se zaletio i skočio na cestu i počeo bježati u Alagiće – tvrdi očevidac drame.

Kako saznaje “072info”, Valentić je oštetio ulazna vrata svoga brata Senaida, nakon čega se vratio u svoju kuću i popeo na potkrovlje. Po dolasku policijskih službenika stanice Nemila, Valentić je počeo bacati crijep na njih, a potom sa sjekirom u rukama prijetio da će ih napasti ako krenu na njega. 

Zatim je uz saglasnost Tužilaštva izvršen upad u njegovu kuću, a pripadnici Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK upotrijebili su hemijska sredstva šok bombu i suzavac, nakon čega je Valentić iskočio kroz prozor i pobjegao policiji. 

Silovao 12-godišnju kćerku

Podsjetimo, javnost je ostala u šoku nakon što je Valentić, u avgustu 2007. godine, silovao svoju tada 12-godišnju kćerku. Nejaku djevojčicu je oko ponoći podigao iz kreveta i izveo van, gdje je sa njom ostao oko tri sata.

12-godišnjakinja je doživjela teške fizičke i psihičke traume, a nedugo nakon monstruoznog događaja, otac silovatelj je uhapšen i smješten u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

RANIJI SLUČAJEVI UGROŽAVANJA SIGURNOSTI

Podsjetimo, Valentiću se i ranije sudilo zbog ugrožavanja sigurnosti. Naime, u decembru 2019. godine Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uputilo je Općinskom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenog Emsada Valentića, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Kako je pojašnjeno iz Tužilaštva, prijedlog za mjeru pritvora upućen je tada nakon ispitivanja osumnjičenog jer “postoje okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni učiniti krivična djela kojim prijeti, a za koja se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža”.

-Osumnjičeni se tereti da je 5. i 17. decembra u mjestu Orahovica kod Zenice ugrozio sigurnost S.V. i njenog sina, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život i tijelo istih i tako izazvao uznemirenje građana u navedenom mjestu – navodilo se u prijedlogu, dodajući da će o prijedlogu odlučiti sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici.

Valentić je, navodno, bio nag do pasa, a uputio je ozbiljne prijetnje Zeničanki S.V. u prisustvu njenog sina i komšije.

-Šta je, šta gledaš? Njih ću ubiti, a tebe ću oteti i silovati – tvrdi naš izvor.

Inače, ni to nije prvi slučaj uznemiravanja komšija. Naime, mještani Orahovice kod Zenice danima su bili u strahu zbog Valentića, inače presuđenog zbog silovanja svoje maloljetne kćerke, sa kojim, otkako je izašao iz zatvora, imaju probleme.

Policijske patrole MUP-a ZDK danima su bile u ovom prigradskom naselju kod Zenice i tražile Valentića koji se, nakon incidenata s komšijama, udaljio u šumu i gubio mu se svaki trag. Bahato ponašanje, napadi, pokušaji fizičkog obračuna, bili su svakodnevnica mještana Orahovice. Komšije tvrde da je čak nasrnuo na čovjeka nožem.

-Baca kamenje na tuđe kuće, palio je sijeno ljudima – tvrdi Valentićev komšija.

Nakon višednevne potrage u šumama iznad Orahovice kod Zenice pronađen je i uhapšen, a potom je ponovo pušten na slobodu što je izazvalo nemir kod mještana.

U nastavku pogledajte videosnimke privođenja “Ramba”: