Kraj jakih usisivača u EU-u

Kraj jakih usisivača u EU-u

607_20131125144348_usisava__

Od 2017. godine na policama prodavnica u EU-u moći će se naći samo usisivači snage do 900 vati. Na svim aparatima nalazit će se naljepnice koje će kupcu saopštavati koliko energije troše.

Prosječni novi usisivač danas ima snagu od 1.800 vati. Ova mjera je, prema mišljenju kritičara, jedna od onih “tihih” oduka briselskih birokrata i evropskih parlamentaraca sa ciljem smanjenja upotrebe energije, koje javnosti nisu bile nikad jasno predstavljene.

Nova regulativa je usvojena u vrijeme ovogodišnjeg ljetnjeg odmora, a prvi put je javnosti postala šire poznata nedavno, prenosi portal Indikator.ba, pozivajući se na pisanje frankfurtskog Allgemeine Zeitung.

Politici svršenog čina protive se sva potrošačka udruženja. Kritičari nove uredbe upozoravaju da će ograničenje snage usisivača značajno umanjiti njihovu efikasnost i bit će potrebno ponoviti nekoliko puta postupak usisavanja za jednak rezultat, zbog čega će takvi usisivači spojeni na mrežu trošiti zapravo veću energiju, tvrde kritičari ove mjere.

Postoji i briga različitih društava astmatičara i ljudi s hroničnim oboljenjima disajnih organa, jer slabiji usisivači neće udovoljiti njihovim zahtjevima za čistoćom stanova.

Tanjug

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS