Do kraja godine Rusija će vratiti BiH milionski sovjetski dug

Do kraja godine Rusija će vratiti BiH milionski sovjetski dug

Isplatom duga Bosni i Hercegovini Rusija će do kraja godine podmiriti preostali iznos duga naslijeđenog od Sovjetskog Saveza (SSSR), pišu ruski mediji, pozivajući se na izvore u ministarstvu finansija.

Rusko ministarstvo finansija objavilo je prošle sedmice da je podmiren dug SSSR-a prema Makedoniji od 60,6 miliona dolara. Time je preostao još SSSR-ov dug prema Bosni i Hercegovini u iznosu 125,2 miliona dolara, navodi moskovski dnevni list Izvestija, podsjećajući da su nakon raspada Jugoslavije novonastale države stekle pravo na povrat dijela sovjetskog duga.

“Priprema sporazuma dugo je trajala, potpisan je preliminarni sporazum. Sada treba samo potpisati finalnu verziju, što bi trebalo biti obavljeno u roku od nekoliko mjeseci. To će biti obavljeno jednom tranšom preko VEB-a (Vnješekonombank)”, citira ruski list izvor iz ministarstva.

Prema njegovim riječima to pitanje će biti riješeno do ljeta. “Dug će biti isplaćen u roku od 45 dana od potpisivanja sporazuma”, dodao je izvor prema pisanju Izvestije.

Dug SSSR-a prema Pariškom klubu Rusija je otplatila 2006. godine. U vrijeme sloma komunizma taj je dug iznosio oko 60 milijardi dolara, napominju ruski mediji.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza Ruska Federacija naslijedila je vanjski dug koji je premašivao 66 milijardi dolara.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE