7ECEDC79 79D3 46EC 89F0 B7C2F5338C4A
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021


BiH bi krajem avgusta mogla da dobije vrijedan finansijski paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 300 miliona eura, namijenjenih za zdravstveni oporavak BiH putem nabavke vakcina, najavo je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel (Andrew Jewell).

Džuel je naveo da su ta sredstva namijenjena i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija Covida 19.

– U kontekstu globalne pandemije stvara se okruženje koje će omogućiti izdvajanje novih 650 milijardi američkih dolara opće SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti svih zemalja članica MMF-a. Alokacija će pomoći tim zemljama da dobiju sredstva za podršku rezervi ili kupovinu vakcina i podršku ekonomskom oporavku – rekao je Džuel za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je istakao da se ovdje radi o vanrednim mjerama za suzbijanje krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Prema njegovim riječima, ova godina je vrijeme u kome bi trebalo da BiH napravi ključne korake u smjeru izlaska iz zdravstvene krize, prvenstveno putem vakcinacije što većeg broja građana, nakon čega bi trebalo da uslijedi ekonomski oporavak zemlje.