Krajinović: Prvi period godine obilježile nagle izmjene temperatura

zenica 2

Bh. meteorolog Bakir Krajinović objavio je analizu vremena od početka ove godine na svojoj Facebook stranici.

On je napisao da su prvih 43 dana 2021. godine obilježile nagle izmjene nadprosječno toplih perioda i izrazito hladnih perioda.

“Sve te promjene temperaturnog režima uvjetovane su izmjenom zračnih strujanja iznad Bosne i Hercegovine, dominantan južni vjetar u toplim periodima uvijek je donosio i obilje padavina u Hercegovini i snijeg na planinama Bosne, dok je sjeverac uvjetovao izrazito niske temperature zraka ali i stabilno i suho vrijeme, što je slučaj i sa trenutnim vremenskim prilikama u našoj zemlji.

Srednje mjesečne temperature zraka u januaru 2021. godine bile su na većem broju stanica više od višegodišnjeg prosjeka, na sjeveroistoku čak 2,1 °C iznad prosjeka.

Tokom januara najhladniji period bio je od 15. do 18., a najtopliji 19 do 23. Apsolutna minimalna -18,6°C izmjerena je 08.01.2021. godine na Bjelašnici, te apsolutna maksimalna od 23,0°C u Neumu izmjerena 23.01.2021. godine”, napisao je Krajinović.

On ističe da je u januaru 2021. godine količina padavina bilo iznad klimatološke normale u periodu od 1991. do 2020. godine.

“Izuzetak čini ponovno sjeveroistok zemlje gdje je količina padavina bila nešto ispod prosjeka. Odstupanja količine padavina za januar kretala se između 92,9% u Gradačcui 195% u Livnu.

Kako je protekao januar tako je započeo februar. Nagle izmjene toplih i hladnih perioda obilježile su prvih 12 dana drugog mjeseca. Ipak izmjerene temperature nisu ni blizu apsolutnih rekorda.

Kako za januar slično i za februar rekordne apsolutne minimalne kreću se od -30 do -25 stepeni, što je nedostižno bilo do sada, a prognoze ukazuju da nećemo imati do kraja ovog mjeseca toko ekstremne temperature.

U pogledu snježnih padavina, do sada zima je bila vrlo povoljna za zimski turizam. Na planinama ima dovoljno snijega za nesmetano odvijanje zimskih sportova, a uz niske temperature i povremene slabe padavine ti uslovi će se zadržati do kraja februara”, navodi se u analizi.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, do sredine naredne sedmice preovladavaće stabilnije vremenske prilike, bez padavina, sa povremenim sunčanim intervalima i uz blagi porast temperatura tokom dana, napisao je Krajinović i dodao da će jutra još uvijek biti hladna, posvuda uz mogućnost pojave jakih mrazeva, sa minimalnim temperaturama od -10 do -5 °C u Bosni, na planinama do -13 °C, u Hercegovini od -4 do 0 °C.

https://www.facebook.com/bakirclimate/posts/996470794093905

IZVORRadiosarajevo.ba
Prethodni članakKako je dedo Osman odlučio pokloniti ušteđevinu Murizu Memiću
Sljedeći članakDodik: Trenutno se neću vakcinisati, imam antitijela