Krajišnik u Banjoj Luci: Ja sam, ipak, ratni zločinac

Krajišnik u Banjoj Luci: Ja sam, ipak, ratni zločinac

aa_picture_20130830_539322_high

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik stigao je na banjalučki aerodrom avionom Vlade RS-a iz Beograda. Nakon izlaska iz aviona novinarima kazao da je pod utiscima i da mu se čini ”kao da sanja i da je došao sa onog svijeta”. ”Vi ne znate kakva je ova država. Čuvajte je, branite je.. Bolje nema na svijetu”, rekao je Krajišnik, dodavši da jedva čeka da vidi svoje unuke. Nije precizno odgovorio na novinarsko pitanje da li će se ponovo baviti politikom, ističući da će to Bog odlučiti. Najavio je da će se večeras obratiti građanima RS-a i cijele BiH na Palama. ”Ne znam zašto je doček organizovan, ja sam, ipak, ratni zločinac. Tek u revizionom postupku moram dokazati istinu”, ocijenio je Krajišnik.

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik pušten je na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne. On je stigao u Beograd i kombi vozilom prevezen do aviona Vlade RS-a kojim je doletio u Banju Luku. Novinari su ostali uskraćeni za eventualne izjave i komentare jer je transfer iz aviona obavljen brzo i bez mogućnosti kontakta.

U Beogradu je iz britanskog aviona sa redovne linije prešao u avion Vlade RS-a, kojim je prevezen na banjalučki aerodrom Mahovljani. Krajišnik se na beogradskom aerodromu nije obratio novinarima. U Mahovljanima će presjesti u helikopter koji će ga prevesti na Pale, gdje mu je organizovan svečani doček.

“Dobrodošao, predsjedniče” na ulazu na Pale

Više stotina osoba okupilo se u centru Pala na šetalištu Promenada kako bi pozdravili prijevremeno puštanje Krajišnika na slobodu koji bi na Pale trebao stići helikopterom Helikopterskog servisa RS-a oko 19.30 sati. Helikopter će se spustiti na gradski stadion na Palama.

Među onima koji su došli pozdraviti Krajišnika su i bivši predsjednik samozvane Srpske autonomne oblasti Hercegovina i ratni načelnik Trebinja Božidar Vučurević, načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica i drugi.

Na samom ulazu na Pale stoji napis: “Dobrodošao, predsjedniče”.

Svečani doček, koji je organizovao Općinski odbor Srpske demokratske stranke Pale, priređen je kako bi se poželjela dobrodošlica haškom osuđeniku Krajišniku, za kojeg Paljani smatraju kako je ”nevin ležao u Haagu”.

Na Palama se danas moglo čuti kako je ”Momčilo Krajišnik jedan od najvećih srpskih sinova”.

Osuđen na 27 godina, kazna smanjena na 20, na slobodi nakon izdržane dvije trećine kazne

Momčilo Krajišnik prvostepeno je bio osuđen za zločine tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u BiH na 27 godina zatvora. Apelaciono vijeće Haškoga suda mu je u martu 2009. izreklo kaznu od 20 godina. Proglašen je odgovornim za deportacije u Zvorniku, Banjoj Luci i Prnjavoru i prisilno premještanje u Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Trnovu i na Sokocu. Potvrđena je Krajišnikova krivica za udruženi zločinački pothvat za deportacije, prisilno premještanje i progon nesrpskih civila.

Nekadašnjeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i jednog od političkih vođa bosanskih Srba, Momčila Krajišnika, uhapsili su pripadnici SFOR-a 3. aprila 2000. godine u kući njegovih roditelja na Palama. Istog dana prebačen je u zatvorsku jedinicu Haškog tribunala.

Prvobitna optužnica protiv Krajišnika podignuta je 25. februara 2000. godine, a zatim je više puta mijenjana. 7. aprila prvi put je stupio pred sud, gdje se izjasnio da nije kriv po tačkama po tačkama optužnice koja ga je teretila za zločine protiv Bošnjaka i Hrvata u BiH počinjene između 1. jula 1991. i 30. decembra 1992. godine, genocid, istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, ubistvo, kršenje zakona ili običaja ratovanja, lišavanje života, progone na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, deportacije i nečovječna djela.

Suđenje Momčilu Krajišniku počelo je 3. februara 2004. godine. Presudom Pretresnog vijeća Haškog Tribunala 27. septembra 2006. osuđen je na 27 godina zatvora. Proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti, i to za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje, počinjene u 35 općina od 1. jula 1991. do 30. decembra 1992. godine, ali ne i za genocid.

Nakon samo tri godine, Žalbeno vijeće mu je kaznu smanjilo na 20 godina zatvora. Potvrđena je Krajišnikova krivica za udruženi zločinački poduhvat, za deportacije, prisilno premještanje i progon nesrpskih civila tokom sukoba u BiH.

Krajišnik je 7. septembra 2009. prebačen u Ujedinjeno Kraljevstvo na izdržavanje kazne, a u kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru. Prijevremeno puštanje na slobodu odobreno mu je 2. jula ove godine. U odluci je navodeno da je Krajišnik bio primjer dobrog zatvorenika tokom odsluženja kazne u Velikoj Britaniji.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE