Kralev: SAD bi se mogle umiješati u krizu u BiH

Podijelite vijest
Američki ekspert za vanjsku politiku SAD, dugogodišnji novinar Financial Timesa i Washington Timesa, Nicholas Kralev, izjavio je u petak u Mostaru da će se Sjedinjene Države umiješati u bh. krizu, kada budu vidjele da je narod izabrao lidere spremne za promjene.
Na skupu u Nansen dijalog centru (NDC) u Mostaru, Kralev je rekao da svi koji rade na pitanju Balkana i koji poznaju situaciju na tom području, se slažu da su reforme potrebne u BiH, što znači ustavne reforme, možda čak i reforme Izbornog zakona i druge.
“Mislim da će postati više umiješani, direktnije uključeni, ako budu vidjeli priliku za uspjeh”, rekao je Kralev, misleći na američku administraciju i diplomatiju.
“Trenutno, ne vidim veliku želju da se to dogodi, ali, ako se uzme u obzir iskustvo u drugim zemljama, sa praksom dobre uprave i vodstva u drugim zemljama, mislim da ako američka vlada bude vidjela da ste izabrali lidera ili lidere koji su sposobni, voljni i spremni da zapravo preduzmu takve reforme, postat će više umiješani”, istakao je Kralev.
On je rekao da bi Amerikanci, možda, mogli izaći sa svojim prijedlozima, možda novom verzijom Aprilskog paketa. Dodao je da misli da u američkoj administraciji nisu zadovoljni vođstvom, koje “nije spremno, voljno i sposobno sve to postići”.
RSE