AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Kraljica Elizabeta II u svojoj kolekciji ima nevjerovatnu zbirku dragog kamenja, ali njen navodno omiljeni, a vjerovatno i najvrijedniji komad nakita jeste broš u obliku cvijeta, u kojem je ružičasti dijamant.

Otkriven je u rudniku dijamanata Vilijamson u Tanzaniji 1947. godine, a vlasnik rudnika, kanadski geolog Džon Vilijamson, je taj nebrušeni kamen poklonio princezi Elizabeti i princu Filipu nakon njihovog venčanja u novembru iste godine, prenosi Informer.

Grubi dijamant od 54,5 karata, težak skoro 11 grama, izrezali su londonski sjekači dijamanata Briefel i Lemer 1948. godine, a čuveni Cartier je po nalogu napravio postavku za ovaj rijedak dragulj. Za obradu dijamanta trebalo je dva mjeseca, a navodno su kraljica i njena majka redovno nadgledale kako radovi teku.

Ovaj dragocjeni dijamant umetnut je u prelijep broš koji je dizajnirao Frederik Mev iz Cartier-a 1952. godine, i čini središte cvijeta. Na brošu je radio sve do 1953. godine jer je navodno Vilijamson rekao da će donijeti još rozih dijamanata. Kako se to nije dogodilo, pet latica ukrašeno je bijelim brilijantima, baš kao i drška. Ima ih 170.

Ovaj broš kraljica je sa ponosom nosila na svadbi princa Čarla i princeze Dajane, kao i na svadbi svog najmlađeg sina. Sijao je na njenom kompletu i na proslavi 25. godina vladavine, ali i kada je u palati ugostila Baraka Obamu i njegovu suprugu Mišel.

Prema nezvaničnim podacima vrijedi oko 6 miliona eura, i slovi za najskupocijeniji svadbeni poklon koji je Elizabeta dobila…

Ovaj predivni komad nakita sada je ponovo dospio u žižu javnosti, ali ne zbog svoje ljepote, već zbog toga što se u rudniku gdje je otkriven vodi istraga da li su čuvari svirepo ubili i mučili ilegalne rudare.

Nove optužbe su se pojavile samo nekoliko mjeseci nakon što je protiv britanske kompanije Petra Diamonds, koja je većinski vlasnik rudnika, podignuta optužnica zbog ugrožavanja ljudskih prava.

Optužnica je podignuta u septembru 2020. godine, a britanska advokatska kuća tvrdi da je u rudniku došlo do brojnih kršenja ljudskih prava, pa čak i ubistva. Naime, 35 državljana Tanzanije tvrde da su njih i njihove rođake, čuvari rudnika Vilijamson tukli i na njih pucali, piše Guardian.

Petra, čija je podružnica Villiamson Diamonds Ltd (VDL) vlasnik 75 posto rudnika (država Tanzanije posjeduje ostalih 25 posto), rekla je da optužbe shvata „izuzetno ozbiljno“ i prošle godine je pokrenula posebnu istragu u koju je uključila nezavisno tijelo.

Ta kompanija je pokrenula još jednu istragu nakon što su u novembru iste godine stigle optužbe i od britanske dobrotvorne organizacije Raid. Ta organizacija tvrdi da je tokom istrage, koja je sprovedena u periodu od septembra 2019. i novembra 2020. godine, navodno otkriveno da su čuvari rudnika ilegalne rudare hvatali i mučili, pri čemu je sedam osoba izgubilo život.

Petra sada istražuje i nove tvrdnje Raida, koji navodi da je u periodu od novembra 2020, do januara 2021, došlo do novih incidenata, u kojima je, između ostalog, potezano i oružje.

Kompanija Petra, koja se nalazi na Londonskoj berzi, čije su akcije prošle godine opale za 80 posto zbog pada cijena dijamanata, tvrdi da je prodavac „etičkih dijamanata“. Navode da je tokom tromjesečnog perioda zabilježeno 79 upada na 30 kilometara kvadratnih na lokaciji Vilijamson, a da je 19 “upada” zahtijevalo upotrebu „razumne sile“ kako bi ilegalni rudari bili proterani sa posjeda i kako bi čuvari zaštitili svoje živote.

Petra tvrdi da nije pronašla dokaze o prekomjerenoj upotrebi sile, niti da su ljudima nanijete povrede kakve se navode u izvještaju Raida.

U jednom navodnom incidentu u decembru 2020. godine, jedan zanatski rudar rekao je Raidu da ga je progonio čuvar koji radi za firmu Zenith Security, koja obezbjeđuje nalazište, i da je na njega pucao iz neposredne blizine, slomivši mu vilicu. On je tvrdio da je, kada se osvijestio, nad njim stajao stražar.

Petra, s druge strane, saopštava da nije uspjela da potvrdi ove optužbe.

– Ni VDL ni Zenith nisu prijavili da je bilo sukoba sa ilegalnim rudarima u tom periodu. Također nije prijavljeno ni da je došlo do povreda ili upotrebe vatrenog oružja – navodi se u saopćenju i dodaje da u registrima o vatrenom oružju ne postoji podatak da je u tom periodu ono korišteno.

U odgovoru na ostale optužbe u saopćenju se navodi da je sporadično bilo sukoba između pripadnika obezbjeđenja i ilegalnih rudara tokom patrola, i da je bilo povrijeđenih na obje strane.

Iz kompanije koja je angažovana na obezbjeđenju nisu odgovorili na upit novinara o optužbama.

U međuvremenu, Petra je suspendovala šefa obezbjeđenja u rudniku dok traje istraga i raspisala tender kako bi angažovali novu kompaniju koja bi preuzela poslove Zenith-a.

S druge strane, Aneke Van Vundenber, direktorica Raida, zahtijeva da se istraga ubrza i da Petra što prije preduzme neophodne korake kako bi se spriječilo ugrožavanje ljudskih prava.