Kratina: Odluka Vlade FBiH je potpuni apsurd i nemogućnost da se razumno pojasne kriteriji

Podijelite vijest

Opravdano je nezadovoljstvo opštinskih, gradskih i kantonalnih nivoa vlasti načinom raspodjele sredstava iz budžeta Federacije BiH, navela je u saopćenju Alma Kratina, predsjednica KO DF ZDK i šefica Kluba zastupnika DF-a u Predstavničkog doma Parlamenta FBIH.

Ona ističe kako visina sredstava opredijeljena prema općinama sa malim brojem stanovništva u velikim iznosima u odnosu na mnogoljudne kantone kao što je TK ili velike gradove kao što je Zenica, predstavlja potpuni apsurd i nemogućnost da se razumno pojasne kriteriji koji su doveli do ovakve odluke Vlade.

– Parlament Federacije je kroz usvajanje budžeta usvojio i iznos od 21 milion KM za transfere nižim nivoima vlasti. Pitanje dodjele ovih sredstava je u ingerenciji Vlade Federacije u kojoj ne sjede ministri Demokratske fronte – navela je Kratina. 

Lanac odgovornosti

– Vlada je uputila Javni poziv za dodjelu ovih sredstava kantonima i općinama i pitanje na koje građani očekuju odgovor je zasigurno da li su načelnici općina, gradonačelnici i premijeri kantona aplicirali na pomenuti poziv. Demokratske fronta zahvaljujući neprovođenju potpisanog koalicionog sporazuma i neparticipiranju na mjestima odlučivanja ne preuzima ni dio odgovornosti za propuste premijera u ZDK. Ovo je još jedna od situacija u kojoj je neophodno znati ko sve u lancu odgovornosti nije reagovao u interesu građana – ističe Kratina. 

Ako jesu regirali, kako navodi, neophodno je da se zna ko i šta se tražilo sa nivoa općina i kantona kao pomoć u provođenju mjera zaštite stanovništva u uslovima proglašene COVID-19 pandemije i šta je traženo od Vlade kao pomoć za neophodne infrastrukturne projekte neophodne za građane.

Navela je i da je neformiranje nove vlade na nivou FBiH i sve političke opstrukcije koje se formalno i neformalno odvijaju od proglašavanja rezultata Općih izbora u pravcu formiranja Vlade Federacije ali i vlada na nivou kantona mogućnost su da se provode odluke iza kojih DF kao politička partija nikada ne bi stao niti učestvovao. 

– U Zeničko dobojskom kantonu smo donijeli jasnu odluku da smo spremni učestvovati u formiranju nove skupštinske većine i rekonstrukciji Vlade u kapacitetu koji imamo – ističe Kratina. 

Očitovanje Vlade FBiH

– U tom smislu odgovornost za kašnjenje u određenim aktivnostima koje se provode na nivou Kantonalnog kriznog štaba ali i Vlade Zeničko-dobojskog kantona u ovim uvjetima preuzimaju politički subjekti koji su iz sebi znanih razloga usporavali procese rekonstrukcije Vlada u skladu sa postignutim koalicionim sporazumima- navodi Kratina.

Navela je i kako su se zastupnici Demokratske fronte u Parlamentu Federacije i Kantonalnim skupštinama  stavili na raspolaganje Federalnom kriznom štabu u skladu sa svojom strukom odmah nakon proglašavanja stanja nesreće.

– Moramo svi zajedno učiniti sve da očuvamo zdravlje naših građana ali i učiniti sve da se utvrde krivci za pogrešne odluke u ovim teškim danima i počnu donositi odluke kroz koje će se vidjeti da svi građani vrijede isto bez obzira iz kojeg kantona dolaze. – dodala je šefica Kluba DF-a u PD Parlamenta FBiH, te zaključila: 

– Bez obzira na sve rečeno, pod hitno se mora očitovati Vlada FBiH i argumentirati kriterije za ovakvu raspodjelu. Ukoliko se pokaže, a sve su prilike da će tako biti, da kriteriji, a među njima i broj populacije u jednoj administrativnoj jedinici i na osnovu toga ravnopravna podjela sredstava – nisu dosljedno ispoštovani, ova odluka morat će doživjeti temeljnu transformaciju. Ako treba – i poništiti je!

Avaz


Podijelite vijest