centralna banka bih 2
25.06.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 6:45
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Evropska komisija doznačila je sredstava za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 124,3 miliona eura prema Sporazumu o kreditnoj liniji između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

FIXGEHALT

Radi se o prvoj tranši sredstava makrofinansijske pomoći na osnovu Sporazuma o kreditnoj liniji između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

– Centralna banka Bosne i Hercegovine izvršit će raspodjelu prema procentima utvrđenim u Memorandumu o razumijevanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine na način da će 61,5 posto sredstava biti raspoređeno za Federaciju Bosne i Hercegovine, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt – saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Memorandum o razumijevanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine potpisan je s ciljem pružanja makrofinansijske pomoći zemljama u okviru proširenja i susjedstva, u kontekstu krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

– Bosni i Hercegovini je na raspolaganju makrofinansijska pomoć u iznosu do 250 miliona eura u obliku zajma. Ova pomoć Evropske unije dolazi uz resurse koje je zemlja dobila od međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora kao podršku ekonomskoj stabilizaciji i programu reformi – navodee

LIDER