Portal 072info

Kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje isti

0051477C B3A6 4FFA BEBF 62F538197027
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međunarodna rejting agencija “Standard and Poor’s (S&P)” potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi “B” sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH). 

U izvještaju ove rejting agencije za Bosnu i Hercegovinu, navodi se da će globalna pandemija COVID -19 uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Analitičari predviđaju da će realni BDP biti smanjen za šest posto u 2020. godini, te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa. 

Ipak, predviđa se da će neto opći dug vlade Bosne i Hercegovine do kraja 2020. iznositi 31 posto BDP-a, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Obrazlažući stabilne izglede kreditnog rejtinga, analitičari ističu da stabilni izgledi balansiraju rizike povezane s efektima COVID-19 na bosanskohercegovačku ekonomiju i na fiskalne i vanjske vrijednosti tokom sljedećih dvanaest mjeseci s uzlaznim potencijalom koji dolazi iz provedbe strukturnih reformi i iz očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

Prema navodima analitičara S&P, kreditni rejting Bosne i Hercegovine može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orijentisana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, kreditni rejting može biti povećan u slučaju ostvarenja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine. 

S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i trajne konverzije depozita u devize, navodi se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Novi zemljotres u BiH

072info.com

Bosanci i Hercegovci glavne profesionalne ubice članova klanova

072info.com

Hrvatski obavještajci objavili izvještaj: Evo šta piše o BiH

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)