Portal 072info

Kreditno zaduženje: Sve veći dug građana u RS-u

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani Republike Srpske nastavili su i u ovoj godini da se zadužuju samo za preživljavanje, pokazuju zvanični podaci republičke Agencije za bankarstvo.

Krediti za opću potrošnju su na kraju prvog kvartala ove godine iznosili čak 2 milijarde i 59 miliona maraka i povećani su za 20 miliona u odnosu na kraj 2017. godine, piše rtvbn.com.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podizanje nenamjenskih i kredita za opću potrošnju u Republici Srpskoj postalo je tradicija. Rast ovih kredita koji je prisutan posljednjih godina, nastavljen je i u 2018. Zbog niskih primanja i lošeg standarda života, građani su primorani da se zadužuju za sve: od kupovine namještaja, organizovanja proslava do kupovine hrane i finansiranje osnovnih životnih troškova.

Zvanični podaci pokazuju da od ukupnog broja plasiranih kredita , čak 73 posto čine krediti za opću potrošnju. Kreditno zaduživanje nije ničija želja, smatraju građani, ali je stanovništvo na to primorano.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nestabilna ekonomija, nesigurnost radnih mjesta i niska primanja su primorali građane da u pomoć pozovu banku. Mnogi su međutim tek nakon potpisivanja kreditnog ugovora, smatraju građani, shvatili kakve su sve obaveze preuzeli na sebe.

Rijetki građani koji su radili i zarađivali u prijeratnom periodu, nisu bili primorani da se kreditno zadužuju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukupna zaduženost stanovništva po kreditima banaka u Republici Srpskoj je 2 milijarde i 72 miliona konvertibilnih maraka. To znači da kreditna zaduženost po stanovniku iznosi 2.324 marke i veća je u odnosu na prošlu godina kada je iznosila 2.297 konvertibilnih maraka po stanovniku.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME