Kreditno zaduženje: Sve veći dug građana u RS-u

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Građani Republike Srpske nastavili su i u ovoj godini da se zadužuju samo za preživljavanje, pokazuju zvanični podaci republičke Agencije za bankarstvo.

Krediti za opću potrošnju su na kraju prvog kvartala ove godine iznosili čak 2 milijarde i 59 miliona maraka i povećani su za 20 miliona u odnosu na kraj 2017. godine, piše rtvbn.com.

Podizanje nenamjenskih i kredita za opću potrošnju u Republici Srpskoj postalo je tradicija. Rast ovih kredita koji je prisutan posljednjih godina, nastavljen je i u 2018. Zbog niskih primanja i lošeg standarda života, građani su primorani da se zadužuju za sve: od kupovine namještaja, organizovanja proslava do kupovine hrane i finansiranje osnovnih životnih troškova.

Zvanični podaci pokazuju da od ukupnog broja plasiranih kredita , čak 73 posto čine krediti za opću potrošnju. Kreditno zaduživanje nije ničija želja, smatraju građani, ali je stanovništvo na to primorano.

Nestabilna ekonomija, nesigurnost radnih mjesta i niska primanja su primorali građane da u pomoć pozovu banku. Mnogi su međutim tek nakon potpisivanja kreditnog ugovora, smatraju građani, shvatili kakve su sve obaveze preuzeli na sebe.

Rijetki građani koji su radili i zarađivali u prijeratnom periodu, nisu bili primorani da se kreditno zadužuju.

Ukupna zaduženost stanovništva po kreditima banaka u Republici Srpskoj je 2 milijarde i 72 miliona konvertibilnih maraka. To znači da kreditna zaduženost po stanovniku iznosi 2.324 marke i veća je u odnosu na prošlu godina kada je iznosila 2.297 konvertibilnih maraka po stanovniku.

GODISNJICA
MARKETING