Kreho: Objavljeni imovinski kartoni vrijeđaju inteligenciju građana BiH

Svaki građanin BiH koji radi u proizvodnom sektoru , penzioneri koji imaju minimalni isplaćeni iznos 326,17 KM, demobilisani borci, ratni vojni invalidi i osobe sa spiskova centara za socijalni rad, trebalo bi da se zapitaju čemu i kome služe informacije koje su objavljene o imovini političara, kada i ptice na grani znaju da je njihova stvarna imovina i mnogo veća od prikazane.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nadležne istražne institucije, Porezna uprava Federacije BiH i Tužilaštva trebalo bi da se angažuju  na analizi, a potom i istraže prikazanu imovinu, uključujući  i onu za koju nisu prikazani podaci.

Osim imovinskih kartona, političari bi, osim stvarne podatke, trebalo da dostave dokumenta o plaćenim porezima na imovinu i renti od izdavanja imovine pod zakup.

Zašto političari koji izdaju pod zakup svoje poslovne prostore nisu prikazali podatke na potvrdi o plaćenom  porezu  u Poreznoj upravi Federacije BiH?

Opće je poznato da se imovina političara skriva iza imena djece, roditelja i bliskih prijatelja, kako se ne bi stvorila prava slika o milionima, a u nekim slučajevima i stotinama miliona KM, imovini “zarađenoj” u periodu bavljenja politikom.

Ovako šturo prikazivanje kartona sa nedostajućim informacijama je cirkus i još jedna obmana građana, koji i dalje treba da služe samo kao glasačka mašina na izborima, da bi ti političari dodatno uvećali svoju imovinu.

Najbolji odgovor na ovakve podatke dali su oni građani, koji su se spakovali i otišli u Europsku Uniju da rade za veće novce, koje u BiH mogu samo sanjati.

Poslije izbora, odlazak građana iz BiH mogao bi biti i veći ako pobijede političke stranke koje su u ovo teško stanje doveli  većinu građana.

Hasan Kreho, građanski aktivista